Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Färre bilar första riktiga arbetsdagen

Gott om plats på de stora trafiklederna, trångt på vissa tåg men en kollektivtrafik som fungerade utan stora störningar. Första riktiga arbetsdagen med trängselskatt minskade biltrafiken med 19 procent.

För de flesta skoleleverna börjar terminen först i dag men det var minst lika mycket folk som det brukar på perronger och ombord i tågen i rusningstrafiken på måndagsmorgonen medan det var mycket lugnt på de stora vägarna.

Mellan klockan 06:30 och 08:30 passerade 91 600 fordon de 36 betalstationerna i Göteborg.

- Det innebär en minskning med 19 procent jämfört med trafiken motsvarande måndag de senaste åren, säger Ulla-Stina Ingemarsson, trafikanalytiker på Trafikverket.

Under de tre dagarna med trängselskatt förra veckan var minskningen vid betalstationerna 24 procent under den tid som trängselskatt erläggs och 22 procent på Älvsborgsbron och i Tingstadstunneln.

Under morgonrusningen på måndagen var minskningen av trafiken på Älvsborgsbron och i Tingstadstunneln 15 procent.

- Vi räknar med att minskningen av trafiken blir något mindre de närmaste dagarna för att stabilisera sig kring 17-18 procent färre fordonspassager vid betalstationerna och mellan 10-15 procent på Älvsborgsbron och i tunneln, säger Karin Björklind på trafikkontoret.

Under morgonen och förmiddagen var det totalt 216 600 fordon som passerade betalstationerna.

- Det är nästan fantastiskt hur väl prognoserna stämmer, säger Maria Börjesson, forskare vid KTH som följer införandet av trängselskatten i Göteborg.

Mest läst