Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Färjekatastrof utreds på nytt

Brandkatastrofen på Scandinavian Star för 20 år ska utredas på nytt i Danmark. Det enades partierna i folketinget om på ett möte med justitieministern, skriver Politiken.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I branden omkom 159 människor, bland dem tre svenskar.

Den danska riksåklagaren får uppdraget sedan en rad nya upplysningar kommit fram som tyder på att alla ansvariga inte ställts till svars.

Justitieminister Lars Barfoed vill inte kommentera granskningsuppdragets innehåll innan partierna på måndag godkänt de skriftliga formuleringarna.

Riksåklagaren lämnade 2005 en redogörelse, den gången på begäran av den norske riksåklagaren. Norrmännen kunde då inte dra några säkra slutsatser eftersom delar av utredningen utförts av dansk polis. Men den danske riksåklagaren fann vid den tidpunkten ingen grund för en förnyad rättslig prövning av omständigheterna kring branden.

Men sedan dess har nya uppgifter kommit fram, därför vill både regeringspartierna och oppositionen i folketinget ha en ny genomgång.

Scandinavian Star hade 383 passagerare och 99 besättningsmän ombord när den gick från Oslo mot Frederikshavn i Danmark sent på kvällen den 6 april 1990. Under natten anlades en brand på fartyget. Trots ett stort räddningspådrag omkom minst 159 personer, de flesta av rökförgiftning. En av de omkomna har pekats ut som den som anlade branden. Kaptenen och två företrädare för rederiet dömdes av Danmarks högsta domstol till sex månaders fängelse för att de åsidosatt säkerheten. I efterhand har det gjorts ett 20-tal försök att starta rättsprocesser mot färjans ägare och försäkringsbolag.

Mest läst