Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Afra Noubarzadeh bjuder på fyra persiska specialiteter.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Färgstarka persiska specialiteter

Som konstnär blandar Afra Noubarzadeh analogt skapande med digitalt och testar vad som funkar ihop. Det gäller även hans matlagning. Här bjuder Afra på fyra persiska specialiteter.

Det är full aktivitet i köket när vi stiger in i den ombonade villan i Sävedalen. Afra har en lägenhet i föräldrarnas hus och i dag skall han laga persisk mat till kompisarna Gustav Larsson och Nikola Matakovic. Gustav och Afra träffades på Chalmers entreprenörsskola. Nikola träffade han via sitt konstintresse.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Afra tar riset från spisen och spänningen stiger. Kastrullen med ris skall vändas på ett fat och det gäller att vara säker på hand. Han lyfter av kastrullen och vi tittar nyfiket på risrätten tahdig som har ett lock av gyllenbruna potatisskivor.

– Det persiska köket är en av världens äldsta matkulturer, förklarar Afra. Den härstammar från den sasanidiska dynastin (år 226-651). Maten är ofta färgstark och smakkombinationerna milda. Det som skiljer den persiska maten från annan mat i Mellanöstern är balansen mellan sött och surt. Sumak som är en syrlig krydda används ofta. Afra berättar att han har experimenterat fram en egen variant av sumak genom att blanda salt, svartpeppar, citron och rapsolja.

– Mitt matlagningsintresse föddes när jag som nittonåring flyttade till Östersund för att studera. Då insåg jag att jag bara tittat på när mamma eller pappa lagat mat. Mamma som är noga med jämställdhet såg tidigt till att jag och min bror hjälpte till hemma. När vi hade middagsgäster fick vi hjälpa till att servera, duka av och diska. Men att laga mat hade vi inte fått göra. 

Det första han lagade var olika pastarätter. Det var ingen annan i familjen som tyckte om pasta. I stället åt de ris. Nästan varje dag.

– Det luktade ris om mina kläder, säger Afra och skrattar. När vi bodde i Bergsjön och gick hem till kompisar doftade det mat när man steg in genom dörren. Det kunde vara olika kryddblandningar eller stekos av något slag. Alla hem hade sin egen matdoft. Vår familj representerade riset. Det blev också en del kycklingrätter som han komponerade fram. Både som gryta eller stekt kyckling med olika kryddblandningar. Gärna med gurkmeja som är vanligt i persisk matlagning.

– Den nordindiska matkulturen är en variant av det persiska och ofta tillagar man kyckling på samma sätt.

Koresh-e fesenjan är en typisk persisk kycklingrätt som också tillagas i Nordindien. Det är en gryta med valnötter och granatäpple. 

Men i dag har Afra lagat olika vegetariska rätter som vi hjälps åt med att duka fram. I det persiska köket äter man inte förrätt eller varmrätt. I stället dukas alla rätter fram samtidigt där all mat står i mitten och gästerna samlas runtom. Man äter med sked eller gaffel, aldrig med kniv. Recepten har han fått av mamma som är den i familjen som är bäst på att laga de traditionella rätterna. Något han också vill lära sig mer om.

– Att lära mig mer om persisk matlagning är också ett sätt att förstå mer om mina rötter. 

Afra serverar oss av de olika rätterna. På tallriken ser det ut som en palett av olika färger. Intensiva färger som känns igen från Afras konstverk.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.