Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  På lördag kommer hela världen visa sitt stöd för World Downs syndrome day i bara strumplästen. I Sverige har vi redan tjuvstartat.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Färgglada fötter på Downs syndromdagen

  På lördag är det internationella Downs syndromdagen. För att uppmärksamma detta bär man bland annat omaka par strumpor för att visa att det är okej att vara annorlunda. Tack vare ett Facebook-evenemang tjuvstartar många redan i dag.

  Även om den internationella Downs syndromdagen inte inträffar förrän på lördag är det många som redan i dag har olika strumpor på sina fötter för att visa sitt stöd. Men att bära omatchade strumpor är inget nytt, det brukar göras på Dows syndromdagen. Förra året lades det upp 1 600 bilder på udda sockor på Instagram.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  I år har det lagts upp över 60 000 bilder på sociala medier. Och det är en dag innan den officiella dagen. Den är till stor del tack vare tioåriga Nathea som uppmanar alla skolor och arbetsplatser att bära udda sockor i dag. Långt över 250 000 personer har valt att delta i evenemanget.

  Veronica Magnusson Hallberg, är styrelseledamot i Svenska downföreningen och tycker det är ett bra initiativ.

  – Att det har fått ett sådant genomslag är helt fantastiskt tycker vi. Det är ju väldigt enkelt att ta på sig olika strumpor och det är något alla kan göra.

  Enligt henne är dagen till för att belysa att det är okej att vara annorlunda. En glädjens dag för alla, med eller utan Downs syndrom.

  – Detta är en dag då vi träffas och man får fira hur man vill. Men framförallt vi vill slå ett slag för att alla är välkomna i världen, säger Veronica Magnusson Hallberg.

  Veronica Magnusson Hallberg

  Fakta: World Downs syndrome day

  2011 beslutade FN att den 21 mars skulle bli World Down syndorme day, eller internationella Downs syndromdagen.

  Anledningen till val av datum är att personer med Downs syndrom har en extra av kromosom nummer 21.

  Alla medlemmar i Svenska Downföreningen kan komma med olika strumpor till Världskulturmuseet på lördag kl 14 för att fira och fika.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.