Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Färdas glad till jobbet

Att ta sig till jobbet på ett bra sätt handlar inte bara om att spara tid. Ny forskning visar att vardagsresorna har större betydelse för hur vi mår än vad hög lön har. Gladast är de som cyklar eller går.

Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen som är mödan värd. Det är inte bara en strof av Karin Boye, det är också vad forskare i Karlstad kommit fram till när det gäller vårt vardagsresande: Hur vi trivs på färden till och från jobbet, för att hämta barn på dagis eller ta oss till olika aktiviteter har väldigt stor betydelse för hur glada vi är.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi ser ofta på vardagsresor som bara något vi måste genomföra för att sedan kunna göra något som har ett värde. Vi tänker att resan till jobbet inte betyder något, utan att det är själva jobbet som har värde, förklarar Lars Olsson, vid transportforskningsgruppen Samot på Karlstads universitet.

– Men i själva verket har resan stor betydelse. Hur vi trivs med vardagsresorna är viktigare för hur vi mår än exempelvis vad lönen är eller om vi bor tillsammans med någon. Vardagsresan står för 11-12 procent av vårt känslomässiga välbefinnande. Det är mycket.

Flera studier

Det är flera nya studier som ligger bakom Lars Olssons påstående. För några år sedan följde han 700 arbetspendlare i Malmö, Göteborg och Stockholm för att se hur resorna påverkade deras allmänna välbefinnande. Då fann han att de som går eller cyklar till jobbet upplevde mer välbefinnande än dem som åkte bil eller kollektivt.

– Det kan ju både bero på att man har kort restid och att upplevelsen är mer njutbar än att åka bil eller buss. Vi såg ingen större skillnad mellan kollektivtrafik och bil, men däremot såg vi att de kollektivresenärer som pratade med någon under resan var gladare än dem som inte gjorde det.

Inte sämre med buss

Forskningen har fortsatt i Karlstad där man gjort ett par studier i samarbete med lokaltrafiken. De är inte publicerade ännu, men visar enligt Lars Olsson samma sak som den första studien: Vardagsresornas kvalitet påverkar oss mer än vi tror.

– Ur ett hållbarhetsperspektiv är det goda nyheter, eftersom det ofta finns en uppfattning att det är jobbigare att åka kollektivt än egen bil. Med stöd av våra studier kan man kanske hitta nya sätt att bygga ut kollektivtrafiken för att på sikt locka fler att ställa bilen, utan att de blir mindre glada för den sakens skull.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.