Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Fängelse hotar halv miljon fildelare

Det räcker med ett drygt tiotal fildelade filmer för att åklagaren ska kräva fängelse.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den praxis som växt fram pekar mot att en halv miljon svenskar nu riskerar fängelse för sin fildelning.

-Det handlar om 10-20 filmer eller ett tusental musikfiler, ungefär där går gränsen för när jag i normalfallet tycker att det handlar om fängelse, säger fildelningsåklagaren Henrik Rasmusson.

Höstens domar i fildelningsmål har gett vägledning om hur mycket det är tillåtet att fildela innan åklagaren kräver fängelse. Trots att miljoner svenskar fildelar i strid med lagen är det bara ett fåtal som fällts i domstol. Två specialåklagare i Stockholm har fått uppdraget av justitieministern att hålla särskilt koll på fildelningen.

Under året har de två åklagarna landat ett tiotal domar mot fildelare. Några är relativt storskaliga så kallade hubbägare, men bland de dömda finns också några som är mer av Svensson-fildelare. Några av domarna har stannat på dagsböter medan andra har lett till villkorlig dom, en påföljd som ligger på fängelsenivå.

-Vi bedömer att de villkorliga domar vi fått hittills motsvarar ett fängelsevärde på i storleksordningen en till tre månader, säger fildelningsåklagaren Henrik Rasmusson.

Straffvärdet för fildelningen har tidigare varit otydligt. Men årets domar har lett till att åklagarna nu börjar se en praxis växa fram när det gäller hur mycket man kan fildela innan straffvärdet överstiger dagsböter.

Omkring 1,4 miljoner människor ägnar sig åt fildelning enligt SCB:s senaste siffror. Andra bedömningar ligger ännu högre och fildelningen fortsätter att öka i omfattning.

Mest läst