Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
GekasWEBB
Bedragaren som bland annat lurade till sig elva kundvagnar fulla med varor från Gekås, har dömts till fängelse. ARKIVBILD.

Fängelse för Gekås-bedragare

En bedragare som först lurade till sig 11 kundvagnar med varor från Gekås i Ullared, men därefter gick på pumpen när han försökte få med sig ytterligare 12, har fått sin dom – närmare fyra år efter lurendrejeriet.

Mannen har hållit sig undan rättvisan och det är därför domen kommer först nu efter han gripits och häktats i slutet av januari. Hans bedrägeri riktade både mot Gekås flera andra firmor, skriver Hallands Nyheter.

Mannen hade bland annat inregistrerat organisationen Barn och anhörigas rätt i kriminalvården (Bark). Men organisationen hade inget annat syfte än att vara en täckmantel för bedrägerierna.

Sålunda uppsökte den då 28-årige mannen Gekås den 18 april 2012, tillsamman med medhjälpare, och lyckades övertyga kassapersonalen om att lämna ut 12 kundvagnar med varor till ett värde av 134 354 kronor mot en rekvisition utställd på just Bark. Varorna skulle senare betalas mot faktura, men så skedde inte. Istället har bedragaren i regel sålt eller försökt sälja varorna vidare, till exempel på Blocket.

Men när han sedan återkom fyra dagar senare och plockade ihop ytterligare 11 kundvagnar med varor för över 280 000 kronor, så hade Gekås-personalen fattat misstankar och lagt en dataspärr mot vidare rekvisitioner från Bark.

Så i de här fallen döms han för både fullbordat bedrägeri och bedrägeriförsök.

Men det här var inte hans enda bedrägeri. Inte mindre än 15 företag eller personer i södra Sverige hade krav på mannen – till ett värde av närmare 750 000 kronor inklusive moms – när rättegången hölls. Hos en firma i Skåne hade han till exempel på liknande sätt fått ut två minimotorcyklar för 14 000 kronor, då under förevändning att han företrädde en organisation för utsatta kvinnor som behövde dem till ett skyddat boende.

Hans förklaring till bedrägerierna? Att han hade spelskulder och stod under hot om han inte fick fram pengar. Nu döms han till fängelse i ett år och nio månader av Lunds tingsrätt där rättegången hölls. Han ska också betala skadestånd motsvarande värdet på det han lurat till sig.

Mest läst