Fällande domar i Allbäckmål

ANNONS
|

Byggmästare Stefan Allbäck fälls för bestickning, liksom tre hantverkare. Den tidigare tjänstemannen på Idrotts- och föreningsförvaltningen fälls för grovt mutbrott.

Stefan Allbäck döms till villkorlig dom och 80 dagsböter på sammanlagt 32 000 kronor.

Hans företag ska även betala en företagsbot på 100 000 kronor.

Åtalet om bedrägeri medelst försvårande av skattekontroll ogillas.

Den pensionerade tjänstemannen döms till villkorlig dom med samhällstjänst på 160 timmar. Om rätten valt fängelse som påföljd hade det blivit sex månader.

De tre hantverkarna, alla mellan 66 och 68 år gamla, får villkorliga domar med dagsböter på totalt mellan 20 000 och 24 000 kronor vardera.

ANNONS

Rätten konstaterar att Stefan Allbäck befunnits skyldig till bestickning och att brottet ska bedömas som brott av normalgraden.

När det gäller frågan om den pensionerade tjänstemannen ska anses ha begått grovt mutbrott, har rätten funnit att han gjort sig skyldig till mutbrott vid sju tillfällen under tiden januari 2007 till oktober 2009.

"Detta innebär att han satt sitt förfarande i system och att gärningarna av den anledningen bör bedömas som grovt mutbrott."

Kammaråklagare Thomas Forsberg, vid Riksenheten mot korruption, kommenterar:

- Det här hade jag bevisning för och åtalade för, för mig var det ett väntat resultat. Det var bra att också företagsboten gick igenom.

Var du någon gång osäker på om bevisen skulle hålla för fällande domar?

- Det förändrades ju genom vittnesmålet från den tidigare projektledaren på Familjebostäder, hans vittnesuppgifter gjorde att jag lade ner bedrägeriåtalet. Men, nej...

Kommer du att överklaga?

- Jag måste läsa domen först och ta ställning, det kan jag inte säga nu. Men jag kommer inte att klaga på påföljderna.

Var det svårt att ta över det här utdragna och omfattande målet från din kollega Nils-Eric Schultz?

- Det blev lite bråttom i och med att det höll på att preskriberas, det var det. Det var lite udda för man är inte van vid att vara ute så i sista minuten. Det var ju viktigt att från rättsväsendets sida att vi fullföljer och prövar misstankarna. Det hade ju inte varit bra om det inte blivit åtal på den grunden att det var preskriberat. Därför var det nödvändigt att prioritera det här ärendet.

ANNONS

Det Allbäckmålet, som det gestaltade sig, handlade om var i korthet att tjänstemannen tagit emot mutor eller otillbörliga belöningar på drygt 16 000 kronor, bland annat ett par glasögon och två biljetter till musikalen Mamma Mia med tillhörande middagspaket.

Allbäcks mutor till honom uppgick, enligt åklagarens sammanställning, till drygt 30 000 kronor rörande flytt av piano, städning och fönsterputs och leverans och montering av värmepump.

Vid en samlad bedömning konstaterar tingsrätten i domen "att det är ställt utom rimligt tvivel att NN (tjänstemannen) inte betalade för pianoflytt, flyttstädning och värmepump utan att detta i stället utgjorde belöning för hans tjänsteutövning vid Idrotts- och Fritidsförvaltningen samt att Stefan Allbäck lämnat honom dessa belöningar. Värdet av dessa belöningar har såväl tillsammans som sedda var för sig varit så höga att det har varit fråga om otillbörliga belöningar."

Stefan Alllbäcks försvarare Christian Olsen är överraskad över att tinsgrättens slutsatser att uppgifterna om betalning är vaga och inte går att kontrollera.

- Jag har pratat med Stefan och han får nu överväga om domen ska överklagas. Jag anser att domen är felaktigt. Från en strikt juridisk bedömning bör den överklagas. Men det det har varit en oerhört lång utredning för litet, och det finns andra, mjuka värden att ta hänsyn till.

ANNONS

Domen kan överklagas till hovrätten senast den 8 november.

ANNONS