Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Extremlopp i norra skärgården

- Vi valde att göra en gemensam målgång. Det var ett trevligt lopp i en fantastisk miljö, säger elitmultisportaren Rickard Brankell, en av de fyra segrarna.

Teamet Richard Brankell, Mölnlycke, och Anders Svensson, tidigare OS-kanotist, passerade mållinjen samtidigt med Veteranmultisportarna Jens Thorild och Pär Boqvist när premiärloppet Ten Island Race avgjorde på lördagseftermiddagen.

- Det blev lite kaosartat i slutet med banmärkningen, speciellt sista simetappen, och vi valde därför att gå i mål samtidigt, säger Richard Brankell efter nära fem timmars tävlande.

- Det var ett trevligt lopp i en fantastisk miljö. Jag hade inledningsvis en jobbig resa med löpning och paddling. Efter ett par timmar piggnade jag till och simningen gick bra. Min kompis Anders var pigg hela tiden, säger Richard Brankell som tycker mixen löpning, paddling och simning var spännande och kommer gärna tillbaka om det blir en fortsättning på loppet.

Under lördagseftermiddagen tilltog den västliga vinden rejält och inte minst de sista simetapperna Lappesandsviken, Starrviksholmen och Båteviksholmar blev en utmaning för deltagarna. Det talades som meterhöga vågor.

Deltagarna i Ten Island Race på Öckeröarna gav sig på förmiddagen ut på den totalt 46,24 kilometer lång banan, över kommunens tio bebodda öar. Högsta punkten på varje ö ska passeras.

En mixe av totalt 26,8 kilometer löpning, paddlingen under 18,2 kilometer och totala simsträckan är 1,24 kilometer väntade Vattentemperaturen mättes till cirka 17 grader.

Totalt är loppet uppdelat i 30 delsträckor. Start och mål är i Klåva hamn, Hönö.

- Vi har gjort en ny mix och blandat grenar för multisportare och de som vanligtvis tävlar i triathlon. Triathlon med cykling passar ju inte så bra här på öarna, säger Martin Persson, en av arrangörerna som vill sätta Öckerö på kartan bland raden av platser med sin egen profilerade tävling.

Antalet startande var maximerat till 50 stycken lag om två personer (män, kvinnor, mix), där personerna aldrig får vara mer än tio meter ifrån varandra. Slutligen gav sig alltså 37 lag ut på banan.

Ett av de 37 startande paren är Anders Palm och Markus Torgeby från Öckerö.

– Jag fick rycka in nu under veckan och ser loppet som en ren njutning, mer som en upplevelse än tävling. Även om jag bara paddlat en gång, så tror jag det blir lugnt. Simningen tror jag inte blir några problem, säger Markus Torgeby strax före starten och första löpsträckan.

Markus är känd i löparvärlden som en extremlöpare. I fjol försökte han sig på att springa 130 mil på 30 dagar i den svenska fjällvärlden. Det blev 57 mil på två veckor innan fötterna sade nej.

Markus och Anders siktade på 6 timmars tävlingstid. Slutligen blev det 6 timmar 20 minuter.

Varje par har betalat en startavgift på 3 000 kronor för att få vara med om denna övning. Tävlingens ekonomiska överskott, som beräknas till cirka 30 000 kronor, går till Missing People. Bakgrunden är att organisationen engagerade sig i sökande efter Öckeröbon Pierre Nilsson som försvann och senare hittades död i Göteborg i fjol våras. Engagemanget och personliga kontakter har därefter lett fram till att Missing People finns med i profileringen av tävlingen.

- För oss betyder det ekonomiska bidraget väldigt mycket. Vi har i dag inga bidrag, från exempelvis staten. Det är också svårt att få ekonomiska sponsorer så pengarna är jättevälkomna och uppskattade, säger Magnus Lindström, event- och sponsringsansvarig vid Ten Island Race på Öckerö.

Mest läst