Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Extremister trakasserar motståndare

Högerextrema Nordisk Ungdom trakasserar politiska motståndare med hotfulla aktioner mot deras hem. Det är en ny form av aktioner som ska fortsätta inför valet enligt organisationens talesman.

Två gånger, söndagarna den 21 och den 28 mars, har aktivister stått utanför en gymnasielärares hem och knackat på hans dörr och fönster för att "prata med honom om hans åsikter".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Läraren intervjuades i tv-programmet Aktuellt den 17 mars med anledning av att Aniaragymnasiet inte vill släppa in Sverigedemokraterna i skolan.

”... en elev som systematiskt för fram odemokratiska åsikter och använder sig av odemokratiska symboler i mitt klassrum, bryter mot de mål vi har med undervisningen ... så måste jag ge underkänt", sa läraren med hänvisning till läroplanen.

Nordisk Ungdom nöjde sig inte med att JO-anmäla honom och skolans rektor. De genomförde också två aktioner mot hans hem.

Åtminstone en av aktionerna videofilmades.

På filmen syns minst fyra unga män med träpåkar och fanor utanför bostaden. Filmen har försetts med hotfull musik ("...han ska slå tillbaks... de ska falla över krossat glas...") och lagts ut på organisationens hemsida och Youtube.

Där uppmanas till fortsatta trakasserier mot läraren:

"... Vi uppmanar alla att visa vad ni tycker om lärare som NN", skriver organisationen och talar om vilken spårvagn han brukar ta mellan vilka hållplatser.

- Första gången var jag hemma. Jag öppnade inte dörren för att jag var rädd. Andra gången var jag inte hemma, säger mannen.

Han polisanmälde aktionerna som ofredande.

Det är inte första gången nybildade Nordisk Ungdom genomför aktioner av liknande slag.

• Den 10 februari genomfördes en aktion utanför statsminister Fredrik Reinfeldts bostad där demonstranterna krävde att Sverige ska lämna Afghanistan.

• Söndagen den 14 mars ställde sig en grupp utanför kommunalrådets Jan Hallberg hem för att protestera mot trängselskatten.

- Grannarna blev väl litet förvånade men jag kände mig inte hotad, säger Jan Hallberg.

- Vi tolererar ju även icke-demokrater. Det är storheten med vår demokrati och jag antar att det är lagligt att demonstrera och de dolde inte sina ansikten.

På sin hemsida rapporterar Nordisk Ungdom också att det genomförts en aktion där femton övervakningskameror slagits sönder i Stockholm i protest mot övervakningssamhället. Den aktionen säger sig organisationen sympatisera med men säger samtidigt att den inte uppmuntrar någon till att förstöra övervakningskameror.

Patrik Forsén, 25-årig talesman för Nordisk Ungdom:

- Det här är en ny form av aktioner som vi kommer att fortsätta med mot politiker inför valet. Men vi hotar inte. Vi tar avstånd från våld.

- Också läraren är verksam som politiker. Vi vill uppmärksamma allmänheten på att det finns socialdemokratiska lärare med odemokratiska åsikter i skolan. Alla demokrater borde protestera mot det.

Tomas Rosenholm, tillförordnad enhetschef för säkerhetspolisen i Göteborg:

- Det här med läraren och Hallberg kände jag inte till men den bedömning vi gjort tidigare är att Nordisk Ungdom inte är en organisation som sysslar med aktiviteter som ingriper våld. Den lilla analys vi gjort går ut på att det är en politisk organisation som inte har våld på sin agenda men det är ju ganska nytt det här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.