Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Demo_sthlm

Extrema medborgargarden ny trend i Göteborg

Den högerextrema gatuaktivismen har, enligt tidningen Expo, ökat på flera håll i landet och aktiviteterna på nätet har fått en ny inriktning.

Jonathan Leman, researcher på den antirasistiska tidskriften Expo, arbetar för tillfället med en sammanställning av de "rasideologiskt" betingade händelserna i Sverige under fjolåret.

- Jag delar Daniel Norlanders bild men vill lägga till Göteborg och västra Götaland som områden där aktiviteterna ökat, i regi av Nordiska motståndsrörelsen.

Läs också: Här är vit makt störst

Samtidigt betydde nedläggningen av det nazistiska Svenskarnas parti i somras ett avbräck för vit makt-rörelsen.

- Det partiet stod för en stor del av vit makt-aktiviteterna 2014 och nedläggningen kan ha inneburit en viss minskning av aktiviteterna nationellt under fjolåret, säger Jonathan Leman.

En trend han menar varit tydlig under senare tid är de medborgargarden, "gatupatruller", som dykt upp på flera ställen i Göteborgstrakten, i Stockholm och även i Östersund.

Dessa grupper kallar sig ibland trygghetsvärdar som när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i februari dök upp med fem män i simhallen Oasen i Kungälv.

I Göteborg satte samma organisation en vecka senare upp ett tält på Gustaf Adolfs torg för att servera soppa till fattiga svenskar. Aktionen hade fått polistillstånd, i en privatpersons namn, och genomfördes samtidigt som flera kurdiska föreningar hade demonstrationstillstånd till samma plats.

Tre veckor tidigare, 29 januari, gick svartklädda och maskerade män till fysisk attack mot mörkhyade kvinnor och män på Sergels torg i Stockholm.

- Två saker kan sägas om Sergels torg-händelsen. Det ena är att det finns högerextrema kretsar i fotbollsfirmorna. Det andra är att händelsen är en del av trenden med högerextrema gatupatruller, som framställer sig som trygghetsskapare men skapar konfrontation, säger Jonathan Leman.

I somras lades nazistiska Svenskarnas parti ned. Därefter finns det färre nazistiska aktivister med partimedlemskap. Men i vit makt-rörelsen är det många som försöker bearbeta och radikalisera den sverigedemokratiska opinionen, hävdar Leman.

- Grupper kommer och går men miljön blir kvar, organiseras och förändras.

En förändring är, enligt Leman, den stora aktiviteten på nätet där en sammansmältning skett mellan den sverigedemokratiska opinionen och den rasideologiska.

- Dessa två har blivit så oerhört sammanflätade.

Hur visar det sig?

- Den så kallade Folkets demonstration, som nu i helgen hålls igen i Stockholm, är ett exempel. Man ser det också i myllret av SD-vänliga facebook-grupper där nazistinlägg blandas med SD-inlägg i en enda röra, säger Jonathan Leman.

 

Mest läst