Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Extern revisor ska granska Upp-projektet

Göteborgs kommun ska anlita en extern revisor för att granska ungdomsarbetslöshetsprojektet Upp. Det framkom efter ett extrainsatt möte för de ansvariga politikerna.

- Det brukar vi göra när det finns misstankar om oegentligheter, sa stadsdirektören Åke Jacobsson vid en i hast inkallad presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Tjänstemännen vid stadskansliet och projektledaren för Upp var kallade till ett möte med kommunstyrelsens personal- och arbetsmarknadsutskott under eftermiddagen.

- Det var ett informationsmöte. Inga beslut togs om projektledningens framtid, sa Åke Jacobsson efteråt.

Tjänstemännen på stadskansliet var självkritiska.

- Vi borde ha agerat snabbare och tydligare, sa personaldirektören Lisskulla Lindström.
Hon sa också att hon inte förrän de senaste dagarna, då GP:s avslöjande publicerats, förstått att det fanns så många brister i prestigeprojektet.

Det var på måndagen som presidiet i arbetsmarknadsutskottet beslutade att blixtinkalla samtliga ledamöter för ett extra möte under tisdagseftermiddagen, med anledning av GP:s artiklar om Upp-projektet.

– Vi har kallat till ett extra möte för att få en redovisning av ansvariga tjänstemän av verksamheten i Projekt UPP i förhållande till de uppgifter som presenterats i media de senaste dagarna, sa Mats Pilhem (V), utskottets ordförande, i ett pressmeddelande.

Maria Rydén (M), vice ordförande, menar att GP:s uppgifter är alarmerande.

– Det är viktigt att vi som ansvariga politiker får korrekt och uppdaterad information av verksamheten, säger hon.

655391.jpg

De senaste dagarna är det många som reagerat på GP:s artiklar om pengarullning och förskönade deltagarsiffror i arbetsmarknadsprojektet Upp.

DN:s ledarskribent Hanne Kjöller skriver att Göteborgsandan numera fått en ny innebörd, och menar att de ansvariga politikerna inte kan svära sig fria från ansvar.

"..Nästan mer stötande än vad en enskild projektledare – med eller utan berått mod – kan tänkas ha gjort är vad kommunen låtit en enskild projektledare göra. Kommunen har bländats av finfina floskelverk om projekt där man slipper möta personal ”med fotriktiga skor två generationer äldre än deltagarna” (sic!) utan i stället ”guider som lyssnar på deltagarnas drömmar och mål”.", skriver hon.

Statsvetaren Marie Demker menar på sin blogg att de över 60 miljoner kronorna som satsats i projektet i stället borde ha gått till att se till att alla ungdomar går ut gymnasiet.

"Låt det kosta vad det kostar, men det är en investering i framtiden som heter duga.

Och personer som kräver av en restaurang att de skall kalla privat alkoholförtäring för ”mat” som sedan betalas av kommunala medel borde helt enkelt få sparken från sin position.", skriver hon.

Även från den politiska oppositionen i Göteborg har kritiken varit hård.

"Om dessa uppgifter stämmer är det rent bedrägeri och en stor skandal. För ett par veckor sedan besökte två tjänstemän från projektet kommunstyrelsens personalutskott där jag sitter. Då framkom det att projektet var misslyckat, eftersom det har lett till att mycket få ungdomar faktiskt har kommit i arbete. De hade också misslyckats med målet att få fler funktionshindrade i arbete, men detta ville de inte erkänna.", skriver KD-kommunalrådet David Lega på sin blogg.

Vägvalets Theo Papaioannou kallar projektet makalöst.

"Jag kan inte riktigt avgöra vad jag anser är mest beklämmande. Att stadens majoritet försöker försvara projektet eller att kontroller inte funnits?", skriver han på sin blogg.

Även på microbloggen Twitter har reaktionerna varit starka. Många undrar varför de ansvariga politikerna inte reagerat tidigare.

"Jag reagerar o är säkert inte ensam om det. Har begärt redovisning bl a av detta på Kommunstyrelsens möte i veckan", skriver moderata gruppledaren Jonas Ransgård i ett twitter-inlägg.

Helene Odenjung, (FP), konstaterar att hela projektet är ett fiasko.

"Ambitiös projektplan i orolig tid - men med kurser som mer liknar vuxendagis! Oacceptabelt!"

Mest läst