Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Exsambon kan åtalas igen

Marina Johanssons före detta sambo kan dömas för att bragt henne om livet – trots att han frikänts i två instanser.

Marina Johansson sågs senast vid liv den 28 juli 2010. En vecka senare grips och häktas hennes då 37-årige exsambo misstänkt för att ha mördat henne. Han släpptes en vecka senare eftersom någon kropp inte påträffats.

I januari 2011 hittar de nya hyresgästerna i Marina Johanssons villa i Spekeröd en stor blodpöl i hennes säng. De upptäcker även ett kulhål i sovrumsväggen. 37-åringen grips på nytt i slutet av mars och häktas några dagar senare.

I augusti förra året åtalades han för mord. Uddevalla tingsrätt finns dock att han inte kan dömas eftersom åklagaren inte kan bevisa att marina Johansson är död. Hovrätten i Göteborg gör samma bedömning i november.

I mars i år begär den nu 38-årige mannen 250 000 kronor i skadestånd för de fem månader han suttit häktad misstänkt för mord.

Kan åter ställas för rätta

Om det nya likfyndet i Svartedalen visar sig vara Marina Johansson kan utredningen komma att tas upp på nytt. Och 38-åringen kan åter ställas till inför rätta.

- Riksåklagaren kan begära resning om nya, avgörande bevis kommer fram. Högsta domstolen avgör ärendet och om man godkänner de nya bevisen river HD upp den senaste domen och återför ärendet till den senaste rättsliga instansen, i det här fallet hovrätten för Västra Sverige, säger Karin Rosander informationsdirektör vid Åklagarmyndigheten.

Liknande fall

Att personer som friats i domstol fälls efter resningsförande är ovanligt. Men det förekommer. Ett färskt fall är det så kallade Hovs Hallar-målet i Skåne. Helsingborgs tingsrätt dömde i december 2010 en åtalad 24-åring till 13 års fängelse för mord på en kvinna och dråp på en man, samt brott mot griftefriden då han även styckat de döda kropparna.

24-åringen friades i tingsrätten i september 2007 då de inte var styrkt att mannen mördat dem då deras kroppar inte hade återfunnits. Sommaren 2009 beviljade dock hovrätten resning i målet då ny bevisning framkommit i form av kropparna hade hittats.

KarinRosander_lowres.jpg
Karin Rosander, åklagarmyndigheten.

Det är 250 000 kronor den tidigare häktade mannen kräver i skadestånd, inte 2350 000 kronor, som det först stod i denna artikel.

Mest läst