Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild 1

Experten: Så enkelt kan ryssen ta Göteborg

Säpo varnar i sin årsbok för hotet från Ryssland - och kommer kriget så är Göteborg en oerhört utsatt stad.– De är aggressiva. Kan man stänga hamnen med en mina får vi enorma problem, säger Göran Frisk.

Totalt ska ett tiotal ryska diplomater som i själva verket är underrättelseagenter, befinna sig på svensk mark, vilket DN var först att skriva om.

Agenterna ska enligt uppgift försöka manipulera och splittra för att påverka demokratiska beslut i Sverige vilket Säpo berättade om under en presskonferens på torsdagsförmiddagen.

Utpekandet från den svenska myndigheten är det första i sitt slag - men det är ingen nyhet eller något avslöjande menar Göran Frisk.

– Det är precis som Säpo beskrivit det. Det är klockrent, för det här är ingenting nytt. Vi har hela tiden rapporterat det här till Regeringen så de kan inte låtsas om att de inte har vetat, säger Göran Frisk som var chef för det svenska försvarets ubåtsjaktstyrka under 1980-talet.

Varför tror du att man väljer att gå ut med informationen i dag?

– Svenska folket måste känna till hotet. Det finns gott om nyttiga idioter som menar att det är överdrifter när utländska flyg drar in över svenskt territorium. Att det är USA eller Burkina Faso eller vad som helst.

Det ryska agerandet beskrivs av både Frisk och Säpo som ett högst reellt hot. Den ryska propagandan ska bedrivas på flera sätt. Bland annat av ryska statens underrätelse- och säkerhetstjänster samt av mediebolag som RT (Russia Today) och Sputnik som ingår i en koncern skapad av Rysslands president Vladimir Putin.

– Man sätter i land agenter och tar hem agenter, det är GRU som står bakom (militära underrätelsetjänsten), säger Göran Frisk.

– I den ryska krigföringen använder man informationsflödet som ett vapen. Man vill splittra. Och man använder också kärnvapen som utpressning.

Kärnvapen?

– Ja, då kan man skjuta in mintorpeder. Antingen via signal från vatten eller luften. Vi har sett det förr och det är ingenting som har förändrats på den fronten.

Säpo talade på presskonferensen även om det stora hotet från hemvändande IS-krigare. Ett korrekt beslut av Säpo enligt Göran Frisk som dessutom är glad över att "inte ha haft med dem att göra. Det är mer en fråga för landkrabborna".

Hur stort är hotet mot Sverige i dag från Ryssland?

– De är aggressiva. Men jämfört med under kalla kriget är Ryssland fortfarande inte tillräckligt starkt. Med det sagt så finns det mängder med sätt att ställa till djävulskap på. Bland annat genom att hota med kärnvapen och genom att sprida felaktig information.

Trots att Göteborg ligger på fel sida kusten sett från Ryssland så är det ändå kanske Sveriges mest utsatta område enligt Göran Frisk.

– Göteborg är oerhört intressant för att där hade vi bra indikationer ute i hamninloppet. Stänger man hamninloppet så stänger man i praktiken vår handelshamn. Och kan man stänga den med en mina då har vi problem, säger Göran Frisk.

Vad skulle det kunna få för konsekvenser?

– Stänger man införseln av handeln och vi inte får in potatis och råvaror så tar det inte längre än en vecka eller tio dagar innan våra förråd är tömda. Då blir det inga glada miner.

– Vi har inga oljeförråd och då kan vi inte köra bil. Vi får då stora, stora bekymmer.

Göran Frisk är genuint orolig över hur svag den svenska beredskapen är utifall det skulle bli skarpt läge.

– Först avrustade sossarna och sen avrustade alliansen. Det är ingenting man kan ifrågasätta utan det är bara som det är, säger Göran Frisk.

– Men en sak kan jag säga dig - det är ett helvete att rusta upp igen. Det tar tid att lära upp människor och att få rutiner på plats. Det går inte att ordna på ett par dagar.

Mest läst