Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

175002h1024.jpg
Protesten i Lima är ännu inte löst.

Experten: De vill ha trygghet

De asylsökande som protesterade i Lima tycker asylboendet ligger för avsides, en del av dem är också rädda för skogen. Det är naturligt, enligt docenten Osman Aytar. -Jag tror inte att de är ute efter ett lyxliv utan en känsla av trygghet.
-Jag är rädd för mörkret. Det är bara skog här. Det finns inga affärer, inget apotek, ingen sjukvård, säger Ahmad Assas till TT.

Han är en av dem som protesterade i Lima, men som nu har valt att flytta in på asylboendet.

Osman Aytar, docent i socialt arbete på Akademin för hälsa, vård och välfärd på Mälardalens högskola, säger att vissa flyktingar kommer från länder där det finns stora problem på landsbygden. Det kan vara dåliga vägar, långt till sjukhus och skola och att de då känner sig otrygga i Lima.

Trygghetskänsla

Därför är det är viktigt att de får information om var de har kommit, säger Aytar. Att man förklarar att det inte är någon betydande skillnad på exempelvis vård, skola, omsorg och infrastruktur utanför Lima jämfört med i en större stad.

-Om någon blir sjuk så är det inga problem, det kommer en ambulans. Sådana grundläggande saker avdramatiserar det hela.

Det har varit stort medialt intresse för bussprotesten. Ahmad Assas kan inte riktigt svara på hur han ser på den uppståndelse och de känslor som protesterna har orsakat. Men han säger att han är väldigt tacksam för att Sverige har tagit emot honom. Och i Lima har folk varit väldigt vänliga och hjälpsamma, berättar han.

-Vi har hört så mycket gott om Sverige, och vi är verkligen tacksamma för all hjälp. Men vi är arga på Migrationsverket, de ljög för oss om vart vi skulle, säger han.

Inte nöjd med boendet

Vid 18-tiden på torsdagen var ingen kvar på bussarna men det var oklart om alla hade flyttat in på asylboendet.

-Någon var inte så nöjd med boendet, men som jag fattade det hade alla accepterat att gå ur bussen. Skulle det vara så att de inte vill bo där har vi inte något annat att erbjuda utan då får de ta sig därifrån på eget bevåg, säger Maria Löfgren, enhetschef på Migrationsverket i Dalarna.

Bussarna med 50 asylsökande kom i söndags kväll till Lima. 36 av dem flyttade in i stugbyn direkt, men 14 har protesterat mot att bo i Lima. De har vägrat att lämna bussarna de kom med. Bussbolaget har bett Kronofogden om hjälp för att få tillbaka sina bussar. På torsdagen lämnade de dock bussarna, utan Kronofogdens ingripande, och flera av dem bestämde sig för att flytta in i stugbyn. Ett par familjer vägrar dock fortfarande att bo där.

Mest läst