Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

rättegång.jpg

Expert tror på mild dom

De två svenska journalisterna kommer troligen att dömas till ett kortare fängelsestraff. Den bedömningen gör Tekeste Negash, född i Etiopien, professor vid Högskolan i Dalarna och expert på konflikterna i Eritrea och Etiopien.

- Det etiopiska rättsväsendet har utvecklats mycket de senaste 10-15 åren, säger han. Att Johan Persson och Martin Schibbye fått välja sina försvarsadvokater är ett tydligt tecken på detta.

Men domstolarna är ännu inte självständiga även om de, enligt Negash, håller på att frigöra sig från det politiska inflytandet.

- Jag tror att Etiopien vill visa omvärlden att det är en rättsstat och att de två svenskarna får en rättvis rättegång.

- Det kan innebära att domstolen inte går på åklagarnas linje och dömer de två för terroristbrott. De kan mycket väl komma att dömas enbart för att de olagligt tagit sig in i landet och då får de troligen ett straff av mer symbolisk karaktär, kanske ett kortare fängselstraff.

Tekeste Negash är professor i historia vid Dalarnas högskola. Han doktorerade på en avhandling om den italienska kolonialismen i Eritrea och har därefter forskat om Etiopiens och Eritreas historia och om konflikter i Afrika. Han har bland annat publicerat boken Brothers at War: Making sense of the Eritrean–Ethiopian War.

Enligt Negash känner människorna i Etiopien i allmänhet till de två fängslade svenskarnas öde.

- Det har rapporterats mycket i tidningar och TV om de två, säger han.

Däremot tror han inte att etiopierna i gemen vill se de två i fängelse för lång tid.

- Men det finns en utbredd oro i landet för vad somalierna och gerillarörelser som Al-Shabaab gör och vad gerillan i Ogaden, ONLF, hittar på, säger han. Man får inte glömma att Somalia invaderat Etiopien två gånger i modern tid.

- Det var inte bra att svenskarna kom in i landet med hjälp av gerillan, det gör att man ser på dem med misstänksamhet.

- Men kan de övertyga domstolen om det var ett sätt, ett dumt sätt, att komma in i landet för att utröna vad Lundin Petroleum gjort och gör i landet kan de undkomma med ett lindrigt straff.

- Men allt samröre med gerilla ses bland etiopier i allmänhet och av myndigheterna som ett allvarligt brott.

Att domstolen ajournerat sig till 1 november ser Negash som en framgång för de två svenska journalisterna

- Det visar att domstolen anser att processen måste drivas på, att det inte får bli någon onödig tidsutdräkt.

Tekeste1.jpg
Mest läst