Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Exit Juholt

Nu står S inför nästa utmaning: att formulera en politik för framtiden.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Så kom beskedet om att Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt tackar för sig efter mindre än ett år på posten. ”Jag vill inte stå i vägen för den nystart som Socialdemokraterna och Sverige behöver” sade den före detta partiledaren vid en presskonferens i ett köpcentrum i hemstaden Oskarshamn på lördagseftermiddagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är lätt att ur ett medmänskligt perspektiv känna sympati för Håkan Juholt, som ända sedan han tillträdde som socialdemokratisk partiordförande förra året hårdgranskats av medierna. Samtidigt är den behandling han utsatts för något som varje person som tar ett sådant uppdrag som det Håkan Juholt tackade ja till, måste tåla. Juholt var ordförande för Sveriges ledande oppositionsparti och siktade mot statsministerposten. Att då inte syna hans uttalanden i sömmarna, ifrågasätta ständigt förändrade ställningstaganden eller lyfta fram märkliga fakturor, hade varit tjänstefel av de journalister som bevakar toppolitiken.

Men det var det inte medierna som fällde Juholt, det var Juholt själv. Han saknade helt enkelt den erfarenhet och stabilitet som krävs för att leda Socialdemokraterna. En partiordförande kan inte bara vara en lysande agitator, vilket Juholt förvisso är, man måste också vara klok nog att tänka innan man talar. Allt för många klavertramp och kappor som vänder efter vinden gör att människor tappar förtroendet och slutar ta partiets främsta företrädare på allvar. Då finns det ingen annan möjlighet än att avgå. Det är vad som har skett.

Framtiden för S är nu oviss. En ny partiledare måste fram men när och hur denna kommer att tillsättas ville partisekreteraren Carin Jämtin i går inte säga något om. Troligt är dock att den person som tar över rodret kommer att vara Juholts absoluta motsats. Någon utan sprudlande personlighet men som uppfattas som pålitlig och förutsägbar och som har regeringserfarenhet. Ett sådant namn är Thomas Östros, ett annat Sven-Erik Österberg.

Oavsett vem det blir har han eller hon ett tufft jobb framför sig. S ligger rekordlågt i opinionsmätningarna och konflikten mellan förnyare och traditionalister inom partiet är fortfarande stark. Skall S ha en chans att återta förlorad mark måste partiet lyckas formulera en politik som attraherar medelklass- och storstadsväljare utan att man tappar för mycket av vänsterfalangen till Sjöstedt och Vänstern. Frågan är om det går.