Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 2
Eva Adolfsson blev 68 år.

Eva Adolfsson är död

Författaren Eva Adolfsson har avlidit efter en tids sjukdom.

Författaren, litteraturhistorikern och kritikern Eva Adolfsson blev 68 år gammal.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hon var redaktör för tidskriften Ord och Bild 1976 till 1982 och arbetade som frilansande litteraturkritiker, bland annat i Dagens Nyheter. Som litteraturhistoriker intresserade hon sig för arbetarlitteratur och kvinnligt författarskap.

Eva Adolfsson bodde i Göteborg under skoltiden och gick språkgymnasium på latinlinjen i Majorna. Hon läste ryska på universitetet och påbörjade också sina litteraturvetenskapliga studier här innan hon flyttade till Stockholm.

Hon romandebuterade 1989 med I sin frånvaro. Bland flera utmärkelser vann hon 2006 Sveriges Radios Romanpris för Förvandling.

2009 var Eva Adolfsson nominerad till Augustpriset för En liten historia, en berättelse om en kvinnlig litteraturkritiker och en kort affär som år och skilsmässor senare utvecklas till något djupare.

Augustjuryn beskrev den som ”en passionshistoria för vårt senaste sekelskifte, stämd i eftersinnande moll”.

För GP:s Henrik Strömberg berättade Adolfsson att hon var mitt uppe i arbetet med en annan bok när tankar på hennes eget förflutna dök upp och väckte en lust att först skapa en berättelse om kärlek.

"Det var ett minne av en förälskelse som gjorde sig påmint", sa Eva Adolfsson.

Hon nominerades redan 2003 till Augustpriset för bästa svenska fackbok 2003 med Hör jag talar – essäer om litteraturens skäl.

Mest läst