Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Europa väntar på Loreen

Konstsnön föll och Loreen vann en lavinartad seger i schlager-EM. Rekordmånga länder gav henne full pott och dörren står vidöppen för en internationell karriär. - Det känns helt sjukt, säger Loreen.

Klockan har blivit sju på morgonen men på svenskhotellet i Baku är ingen trött. Vänner, familj, låtskrivare, skivbolagbossar och SVT:s delegation, till och med de svenska journalisterna, alla känner sig som vinnare. Snart kommer den riktiga vinnaren, schlager-EM:s suverän Loreen Talhaoui. Sångerskan ska skåla i champagne och se på när den svenske schlagergeneralen Christer Björkman blir slängd i poolen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Loreens entré på efterfesten är lika sval som det nummer som gav henne segern, men under den svarta luggen bubblar känslorna.

-Det var overkligt, som att vara i ett vakuum, tiden stod still, sade hon direkt efter segern.

På söndagens eftermiddag har Loreen hunnit sova några timmar och möter åter pressen för att ge riktiga intervjuer.

-Jag känner en lyckokänsla och jag sitter och funderar på varför jag är lycklig. Är det för att jag har vunnit eller vad är det? Jag hade en tanke bakom hela numret och att det var så många som gav poäng visar på att folk har förstått vad jag ville uttrycka. När man är äkta så går det fram. Det gör mig lycklig, säger hon.

Drog ifrån direkt

Det stod tidigt klart åt vilket håll det barkade för Loreen i schlager-EM. Hennes "Euphoria" fick poäng av alla länder utom Italien och belönades med hela 18 tolvor, fler än något annat bidrag i tävlingens historia. Den som först förstod att Loreen skulle vinna var Choumicha Talhaoui-Hansson, sångerskans mor, som kom till Baku tre dagar före finalen. När hela Sverige bet på naglarna var hon säker på sin sak.

-Jag kan säga att jag förstod hela tiden att hon skulle vinna. Redan innan tävlingen började. Hon är en grym artist, hon är stolt i det hon gör, så jag visste att hon skulle vinna, säger hon.

Bland dem som gav Sverige full pott, "douze point", finns stora länder som Frankrike, Tyskland och Ryssland. Till och med Storbritannien gav Sverige en tolva, trots att Jedward, de flippade irländska poptvillingarna, var med i tävlingen.

Toppar 14 listor

Morgonen efter segern hade "Euphoria" klättrat till förstaplatsen på inte mindre än 14 europeiska Itunes-listor, inklusive de stora marknaderna Tyskland och Spanien. I England låg låten på andra plats. Att "Euphoria" inte har tagit sig längre än till 39:e plats på Italiens digitala lista är inget att hänga upp sig på. Loreen har ett guldläge för att inleda en internationell karriär. England lockar, men även Frankrike och Spanien.

-Eftersom ingen egentligen räknade med att vi skulle vinna så sitter vi just nu och funderar på hur vi ska göra det här på bästa sätt. Jag vill inte mata för mycket, less is more, och det kommer att bli så också, säger sångerskan.

Loreen vill inte stressa fram någonting. Nyckelorden är "organiskt" och "kvalitet":

-Om jag kollar på det jag har gjort med "Euphoria" så har det inte varit några kompromisser. Jag hade kunnat släppa ett album efter "My heart is refusing me" och använt hela Melodifestival-vågen, men jag var inte intresserad av det. Om jag ska göra någonting som folk ska lyssna på så ska det vara bra och då får det ta sin tid.

Skiva till hösten

Loreens karriär började i TV 4:s "Idol" där hon slutade som fyra för åtta år sedan. Hennes återkomst till rampljuset inleddes i Melodifestivalen förra året där hon tävlade med "My heart is refusing me". Hon är troligen Europas just nu mest omtalade popsångerska, men hennes totala skivkatalog uppgår till fyra singlar, varav en, "The snake", skrevs av Rob'n'Raz för sju år sedan.

-Jag har redan ett album som är mer eller mindre klart, men jag vill inte släppa det förrän i höst för jag tycker att nu lever "Euphoria", säger Loreen.

Debutalbumet ska ges ut i september och med största sannolikhet lanseras det i hela Europa. Loreen arbetar med låtskrivaren Björn Djupström som bland annat skrivit Nicki Minajs "Whip it".

-Det kommer att vara mycket från den organiska världen där man kör liveinstrument och akustiskt, som Bon Iver, men korsat med hård klubb, säger Loreen.