Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Segerbilder

Euphorijaaaa! - Loreen vann i Baku

13 års väntan är över. Den svenska favoriten höll för trycket och segrade i Baku. Loreen står för den femte blågula segern i schlager-EM med sin "Euphoria" och tar nu tävlingen hem till Sverige.

"Up-up-up-up-up-uuh-up". Så låter det när en svensk schlagerfavorit triumferar. Strax efter klockan tre på morgonen, lokal tid, exploderade den svenska schlagerdelegationen i Baku. Av glädje.

Det var egentligen aldrig spännande. Loreen fick hela 18 tolvor av de röstande länder. Bara Italien gav inte Sverige poäng.

Svenskan fick 371 poäng och vann med hela 112 poäng före Ryssland och Serbien

Loreens "Euphoria" är skriven av Thomas G:son och Peter Boström.

Femte segern

Därmed fullbordas en fantastisk comeback för 28-åriga Loreen, en artist som sedan hon kom fyra i "Idol" 2004, varit borta från den stora scenerna tills i fjol då hon gjorde comeback i just Melodifestivalen med "My hearts is refusing me".

Loreens seger markerar den femte svenska segern i tävlingen. Flest förstaplatser har Irland som vunnit schlager-EM sju gånger. Sverige ligger nu på delad andraplats tillsammans med Storbritannien, Luxemburg och Frankrike.

Sveriges framgångar i tävlingen började 1974 då Abba vann en historisk seger i Brighton med schlagerklassikern "Waterloo". 1984 vann Herreys med "Diggi-loo diggi-ley" och 1991 blev Carola Häggkvists "Fångad av en stormvind" vinnarlåt.

Senast Sverige vann schlager-EM var 1999 när Charlotte Perrelli (då Nilsson) vann med "Take me to your heaven".

Målmedvetet

Den svenska segern är frukten av ett långt och målmedvetet arbete. 2002 gav SVT:s dåvarande nöjeschef Svante Stockselius en viss Christer Björkman uppdraget att modernisera den något dammiga Melodifestivalen. Christer Björkman är i dag Melodifestivalens producent och leder den svenska delegationen i Azerbajdzjan. SVT infördes deltävlingar, ett system som plockades upp i den europeiska tävlingen som sedan 2008 inleds med semifinaler.

Töntstämpel

Christer Björkman har medvetet breddat Melodifestivalen och släppt in andra genrer än renodlad schlager. Arbetet med att tvätta bort tävlingens töntstämpel har tagit ett decennium och gått via ett par missräkningar i schlager-EM under den tiden, men har berett plats för artister som Eric Saade, trea i Düsseldorf förra året, och årets segrare Loreen.

I och med Loreens seger står det klart att Sverige arrangerar nästa års schlager-EM. Finalen hålls den 18 maj och semifinalerna alltså den 14 och 16.

2003 Turkiet. Sertab Erener: "Everyway that I can"
2004 Ukraina. Ruslana: "Wild dances"
2005 Grekland. Helena Paparizou: "My number one"
2006 Finland. Lordi: "Hard rock hallelujah"
2007 Serbien. Marija Serifovic: "Molitva"
2008 Ryssland. Dima Bilan: "Believe"
2009 Norge. Alexander Rybak: "Fairytale"
2010 Tyskland. Lena: "Satellite"
2011 Azerbajdzjan. Ell/Nikki: "Running scared"
2012 Sverige. Loreen: "Euphoria"

Sverige har vunnit schlager-EM fyra gånger tidigare. Minns ni?
1974: Abba tar Sveriges mest berömda seger i Brighton med "Waterloo", med dirigenten Sven-Olof Walldoff utklädd till Napoleon, och resten är pophistoria.
1984: Herreys vinner något överraskande finalen i Luxemburg med "Diggi-loo diggi-ley". De "dansande deodoranterna", som de kallas smyger sig fram i omröstningen och slår Irlands bidrag "Terminal 3" med Linda Martin, skrivet av Johnny Logan.
1991: Efter en dramatisk omröstning i Rom hamnar "Fångad av en stormvind" med Carola på samma poäng som franska Aminas "C'est le dernier qui a parlé qui a raison", men vinner på fler antal tiopoängare. Det blir kulmen på en stor dag då Sverige även vinner hockey-VM.
1999: "Take me to your heaven" med Charlotte Perrelli vinner i Jerusalem den nordiska tvekampen mot storfavoriten "All out of luck" med isländska Selma.

 

Mest läst