EU-toppmöte hotas av misslyckande

ANNONS
|

EU-toppmötet hotas av ett misslyckande sedan ett nytt förslag till långtidsbudget lagts fram.

Det nya budet går inte Sveriges väg.

Efter att under nästan hela torsdagen haft enskilda samtal med EU-ledarna lade toppmötets ordförande Herman Van Rompuy vid midnatt fram ett nytt förslag till långtidsbudget för 2014-2020.

Den totala utgiftsnivån, som bland annat Sverige vill få ned, är oförändrad jämfört med det föregående förslaget och hamnar på 972 miljarder euro. Däremot görs en del omfördelningar inom budgetramen. Jordbrukstöden får åtta miljarder euro mer och regional- och strukturstöden ökas med 10,6 miljarder.

Samtidigt görs besparingar på 13 miljarder när det gäller forskning, utbildning och infrastruktur. Bistånds- och utrikespolitiken får fem miljarder euro mindre och det rättsliga området 1,6 miljarder euro mindre än i Van Rompuys tidigare förslag.

ANNONS

Omfördelningen är inte vad den svenska regeringen hoppats på. Den vill att mindre pengar går till jordbruks- och regionstöd och mer till forskning, utbildning och infrastruktur.

Den franske presidenten Francois Hollande har krävt mer resurser till jordbruksstödet, men förklarade vid en presskonferens att han ännu inte var nöjd. Han bedömde att toppmötet sannolikt inte skulle lyckas nå en överenskommelse.

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel var pessimistisk.

-Jag tycker att vi gått framåt en bit, men jag tvivlar på att vi kommer att nå en överenskommelse, sade hon, enligt AFP.

Det senaste förslaget innebär inga förändringar när det gäller den svenska rabatten på EU-avgiften. Den BNP-baserade EU-avgiften ersätts med en klumpsumma på 325 miljoner euro. Det anser regeringen är otillräckligt.

EU-ländernas delegationerna hade fram till fredag morgon på sig att räkna på förslagen. EU-ledarna skulle åter samlas kring förhandlingsbordet vid lunchtid på fredagen.

Herman Van Rompuy varnade för att toppmötet kan bli långt och komplicerat, men tröstade EU-ledarna med att de bara behöver förhandla om långtidsbudgeten en gång vart sjunde år.

-Förslaget jag lägger på bordet är en återhållsam budget. Att göra mer med mindre kräver politiska val. Det är smärtsamt även om nedskärningarna är jämnt fördelade, sade Van Rompuy.

ANNONS