Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Luxemburgaren Jean-Claude Juncker har i egenskap av EU-kommissionens nye ordförande föreslagit en lång rad tvivelaktiga kommissionärer. Som vänsterpartist, feminist, som kämpe för en human flyktingpolitik och en miljö- och klimatpolitik för framtiden är det omöjligt att rösta ja till denna kommission, skriver debattören.

EU:s nya skräckkabinett måste stoppas

EU-kommissionens nye ledare, Jean-Claude Juncker, har en föreslagen laguppställning för kommissionen som bäst kan beskrivas som ett skräckkabinett. Alla bör nu uppmana sina parlamentariker att rösta nej till den nya organisationen, skriver Malin Björk (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I juli i år tog jag ställning mot Jean-Claude Juncker som ny Kommissionsordförande eftersom han är en konservativ högerpolitiker som skyddar banker i stället för välfärd, förordar mer av EU:s misslyckade åtstramningspolitik, och inte kan stava till jämställdhet och öppna gränser. Med en sådan lagledare kanske vi inte ska förvånas över hans föreslagna uppställning för kommission som bäst kan beskrivas som ett skräckkabinett. Ett skräckkabinett som jag kommer rösta nej till. 

Miljöarbetet degraderas fullständigt i den nya organisationen. En spansk kommissionär, Miguel Arias Cañete, som gjort tydliga sexistiska uttalanden och har tentakler i oljeindustrin, föreslås bli ansvarig för klimat och energi. Miljö och Fiske slås ihop och verkar komma med ett mandat att avreglera. Miljörörelsen är förklarligt nog i uppror. Detta ska skötas av den Maltesiska Karmenu Vella vars lämplighet också kritiseras. Han tillhör en regering på Malta som fått stor internationell kritik för att man i dag bryter mot fågeldirektivet, som Vella nu blir ansvarig för. 

Klart olämplig

Ungraren Tibor Navracsics är en av de medansvariga till det nya pressdirektiv som har hämmat pressfriheten i Ungern under Fidesz styre. Han blir ansvarig för ungdomar, kultur och medborgarskap. En oviktig portfölj anser många men en helt klart olämplig utnämning om man anser att kultur, ungdomsfrågor och medborgarskapsfrågor ska handla om frihet, och demokrati.

Britten Jonathan Hill får ansvar för Finansiell stabilitet, finans- och kapitalmarknad. Han har en bakgrund som lobbyist för finansindustrin, vars cirka 1 700 lobbyister i Bryssel välkomnar utnämningen. Samtidigt har den Irländske kandidaten Phil Hogan en historia av rasism mot resande och har i dagarna hotat att stämma alla parlamentariker som tar upp detta och andra oklarheter under utfrågningarna! 

Migration och antirasism

En av de stora frågorna för mig den kommande mandatperioden är migration och antirasism och jag ser därför med oro på utnämningen av Greklands förra försvarsminister Dimitris Avramopoulos, till ansvarig för migrations- och asylfrågor.

Juncker uppmanar Avramopoulos att driva en ny policy för att kraftfullt ta itu med olaglig migration, och samtidigt göra Europa till en attraktiv destination för topptalanger. Användningen av ordet olaglig om människor på flykt är avskyvärt och visar både Junckers syn och uppdraget till kommissionären. Greklands behandling av migranter har med rätta kritiserats av många internationella organ och organisationer och Avramopoulos själv har röstat ja till höga taggtrådsmurar mot gränsen till Turkiet och till kontroversiella återsändningsavtal. Bland annat Amnesty har också anklagat Grekland för så kallade ”push backs”.

I ljuset av allt detta ser nomineringen av Cecilia Malmström (FP) ut att vara en lyckträff, men även där finns frågetecken. Som Handelskommissionär kommer hon att ansvara för slutförhandlingarna av de kritiserade handelsavtalen med USA (TTIP) och Kanada (CETA). Hennes partis inställning till fackliga rättigheter och stöd till ISDS, specialdomstolarna, inger inte förtroende. Malmström måste i utfrågningarna ta avstånd från ISDS och lova sätta stopp för hemlighetsmakeriet i förhandlingarna. 

Lägg till detta att vi, trots Junckers storslagna löften, får en kommission med bara nio kvinnor av 28 kommissionärer.

Omöjligt att rösta ja

Som vänsterpartist, feminist, som kämpe för en human flyktingpolitik och en miljö- och klimatpolitik för framtiden är det omöjligt att rösta ja till denna kommission. Junckers skräckkabinett måste stoppas och jag uppmanar alla väljare att skriva till sina parlamentariker för att uppmana dem att också säga nej till denna uppställning.

Malin Björk (V)

Europaparlamentariker

Bild - 2

Vart femte år väljs den nya kommissionen. Representanterna utses av medlemsstaterna, ansvarsområdena delas ut av kommissionens ordförande (denna gång luxemburgaren Jean-Claude Juncker) som också har stort inflytande i förhandlingen med medlemsstaterna.

När alla kommissionärer är nominerade måste Europaparlamentet godkänna kommissionen i sin helhet. De påtänkta kommissionärerna frågas först ut i något av Europaparlamentets tjugo utskott, både med skriftliga och muntliga frågor.

Om det saknas majoritet i Europaparlamentet för att godkänna alla får ordföranden helt enkelt byta ut någon eller några i sin laguppställning. Innan parlamentet godkänner dem måste alla kommissionärer utstå granskning och utfrågning. Det är denna utfrågning som pågår den 29/9-7/10.

Mest läst