Christian Brage och Johan Magnusson tycker att det har varit roligt att arbeta med ett projekt som har resulterat i något konkret.
Christian Brage och Johan Magnusson tycker att det har varit roligt att arbeta med ett projekt som har resulterat i något konkret.

Ett varaktigt projekt

ANNONS
|

För tredje året i rad har arbetet med guiden, som ligger på Kungsbacka kommuns hemsida, tagit ett kliv framåt. Utrustade med tumstock, kamera och dator begav sig eleverna till kommundelarna för att kartlägga ett femtontal privata och offentliga lokaler.

–I Söderstaden är tillgängligheten bra. Det märks att det är ett nybyggt område. Det skiljer sig en hel del från Fjärås som är äldre, säger Johan Magnusson.

Tillgängligheten i lokalerna har bedömts efter fasta kriterier som exempelvis mått på ramper och hur lätt synskadade kan ta sig in. Informationen har sedan förts in på hemsidan.

Christian Brage och Johan Magnusson går i årskurs tre på samhällsprogrammet vid Elof Lindälvs gymnasium. Projektarbetet har hållit dem sysselsatta hela året.

ANNONS

–Vi har lärt oss mycket. Bland annat att det inte är lätt att åtgärda vissa saker. De rullstolsburnas intressen kan krocka med synskadades. Exempelvis ramper vid ingångar, konstaterar Christian Brage.

Fortfarande finns mycket kvar att göra. Men initiativtagarna, det lokala handikapprådet i Kungsbacka, ämnar fortsätta.

–Vår ambition är att gå vidare med Åsa och Frillesås. Sedan finns Vallda, Särö och Innerstaden. Det är ett ständigt pågående arbete, säger rådets ordförande Kenneth Nilsson (FP).

Liksom i fjol är det fortfarande svårt att hitta guiden. Den ligger under rubriken turism på hemsidan och det krävs ytterligare två knapptryck för att komma fram.

–Vi föreslog att den skulle ligga under handikapp. Men vi fick besked om att hemsidan är begränsad och att en sådan förändring skulle kunna göra att den kollapsade, säger Johan Magnusson.

ANNONS