Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ett steg framåt för Kållered köpstad

  En uppstart för arbetet med en helt ny handelplats. Det kallar Mölndals stad det samarbetsavtal som i går skrevs med Ikea om Kållered köpstad.

  - Vi är väldigt nöjda och har varit angelägna om att det fortsätter vara en handelsplats.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Det säger Björn Marklund, stadsbyggnadschef i Mölndal, om samarbetsavtalet som i går skrevs under av Mölndals stad, Ikea och Ikano Retail Centres. Ett detaljplanearbete ska nu bana väg för ett nytt Ikea-varuhus och ett helt nytt shoppingcenter i området.

  I april lades de tidigare planerna på is när fastighetsägaren TIAA Henderson ville sälja. En månad senare köpte dock familjen Kamprad, genom bolaget Ikano Retail Centres, fastigheten, vilket löste knuten.

  Planen är 25 000 nya kvadratmeter handelsplats, utöver dagens 80 000. Det är en något bantad version jämfört med tidigare förslag, men gör också processen mindre komplicerad.

  - Då behövs inte några omfattande ombyggnader av motorvägsmoten, som vi bedömer det, och vi slipper flytta Ekenleden, som det var tänkt i det förra förslaget, säger Björn Marklund.

  Enligt kommunens preliminära tidplan kan detaljplanen antas i februari 2016. Men ägaren vill ännu inte prata om årtal, eller vad det shoppingcentret ska innehålla.

  - Inget är klart där. Det här är första steget, säger Jessica Svensson, pressansvarig för Ikano Retail Centres.

  Men tanken är att bygga ett helt nytt shoppingcenter och integrera det med ett helt nytt Ikea.

  - Vi vill utveckla en handelsplats som kan möta framtidens behov och ser en stor potential just i Kållered. Vi har ett shoppingcenter i Västerås med integrerat Ikea och det är enligt det konceptet vi bygger.

  .

  FAKTA: Långbänken

  • I åtta år har fastighetsägarna i Kållereds köpstad efterfrågat en ansiktslyftning.
  • I april 2014 lades en tidigare plan om dubblerad handel i Kållered köpstad på is sedan fastighetsägaren TIAA Hendersson, bestämt sig för att sälja sin del av området.
  • I maj köper Kampradkontrollerade Ikano Retail Centre Henderssons butiksfastighet. Ikea äger redan sitt varuhus i området.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.