Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Ett slag mot turismen i Västsverige

Det pågår försök av den politiska ledningen i Västra Götaland att smygvägen minska flygresorna till och från Västsverige. Det är ett projekt som riskerar att ödelägga gjorda turistsatsningar och som ger fel signaler till turistföretag inför sommarsäsongen, skriver Kristina Jonäng (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Västsverige är en av världens mest utlandsberoende regioner. Massor av människor här jobbar i utlandsägda företag och vi är beroende av att affärsresenärer kan komma hit, att forskare och företagsledare kan ta sig till Göteborg med omnejd på ett smidigt sätt. Turismen och besöksnäringen är en av våra viktigaste branscher. Tur-mässan i förra veckan visade vilka oändliga möjligheter som finns för att skapa nya jobb i besöksnäringen. Näringsminister Maud Olofsson skrev nyligen på GP Debatt att turismen är en av våra nya basnäringar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Fyller flygplanen

I Västra Götalandsregionen har vi lagt en hel del kraft på att sätta fart på turismen och satsa på besöksnäringen. Det har skett och sker genom en mängd olika projekt. Bland annat har vi satsat resurser på att fylla flygplanen från till exempel Italien och Spanien på de sträckor där många svenskar reser på semester.

I dag förekommer det att flyglinjer från Italien har fler resenärer än till Italien. Det har skett genom en medveten satsning. Sydeuropeer kommer hit för att fira jul på Liseberg, för att upptäcka Bohuskusten eller göra en utflykt till Läckö slott. Det ger stora extrainkomster till Västsverige, skapar jobb inom turistföretagen och bidrar till att stärka vår totala konkurrrenskraft.

Ger fel signaler

Vid flera tillfällen har den politiska ledningen i Västra Götaland, med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sjukvårdspartiet i spetsen, gett signaler om att satsningarna på direktflyg och nya flyglinjer till och från Göteborg ska upphöra eller i alla fall minska. Ett ställningstagande som är märkligt och som riskerar att ge helt fel signaler till turistföretag inför den stundande sommarsäsongen.

En medveten satsning?

Vid nästa regionfullmäktige kommer jag att ta initiativ till en interpellationsdebatt med regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson (S) där han måste svara på om det är en medveten satsning att flyget till och från Göteborg ska minska?

Och vilka signaler sänder Gert-Inge Andersson till flygindustrin i Trollhättan, som just nu utvecklar komponenter till energisnåla och miljövänliga flygmotorer för en ny världsmarknad? Om flyget ska minska så minskar också jobben i Trollhättan.

Kristina Jonäng (C)

ledamot regionstyrelsen Västra Götaland

Bild - 1
Mest läst