Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ett omvälvande EU-valresultat

Moderaterna gör ett katastrofval och Miljöpartiet ett succéval. Och bubblaren Fi lyckades erövra parlamentet.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det blev stora och dramatiska omkastningar i det nu avslutade EU-valet. Enligt den vallokalsundersökning som presenterades när vallokalerna stängts har Moderaterna råkat ut för ett katastrofresultat, bara 13,0 procent och blir omsprungna av Miljöpartiet som det näst största partiet. Miljöpartiet är den stora segraren, medan Socialdemokraterna inte såg ut att nå upp till målet 25 procent, utan tvärtom backade något.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Som väntat åker Piratpartiet ut, medan både Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna kommer in i parlamentet, båda med röstetal runt sju procent,

Varje svenskt EU-val har sin bubblare, ett parti som från nästan ingenting stormar fram till succé. För två val sedan var det Junilistan, förra gången Piratpartiet. Den här gången har Fi gjort samma succéresa. Men till skillnad från de båda andra partierna kan FI:s framgång få också inrikespolitiska effekter. Det är riksdagsval till hösten och då är det Gudrun Schyman själv som kandiderar. Om framgången kan upprepas där återstår att se, en hårdare granskning av partiet väntar. Men tills vidare har spelplanen förändrats.

För Moderaterna är valutgången en mardröm. Mobiliseringen av de egna väljarna har helt misslyckats. För Socialdemokraterna som parti är valutgången en besvikelse, men utsikterna för ett regeringsskifte har inte försämrats. Tvärtom.

För Folkpartiet såg valet på söndagskvällen ut att bli en besvikelse, även om man fortfarande noterar högre siffror än i riksdagsvalet. Partiet har ju annars i de två senaste EU-valen legat högt över resultaten från riksdagsvalen. Förklaringen till det har i hög grad stavats Marit Paulsen. Men konkurrensen har ökat och när matkvalitet den här gången blev ett av de centrala ämnena var alla partiernas kandidater snabba att ställa in sig i ledet. Till detta kommer att både Centerns Kent Johansson och Kristdemokraternas Lars Adaktusson gjorde väl ifrån sig i den avslutande SVT-debatten på fredagskvällen. Till dessa båda från början utsatta partier har nog en del FP-röster strömmat.

En iakttagelse är förstås att det sammantaget gått kraftigt bakåt för de två mest EU-positiva partierna. Det svenska medlemskapet i EU är numera väl etablerat. Men vi svenskar står fortfarande helst för oss själva lite truligt i ett hörn i stället för att ge oss ut och mingla med de övriga europeiska gästerna.

Centern och KD klarar sina platser i parlamentet efter väl genomförda valrörelser. Det stärker de båda partierna och stärker Alliansen. Men det motverkas av Moderaternas usla val och de rödgröna framgångarna. Det här var inte den generalsrepetition Fredrik Reinfeldt hoppats på.

GP 26/5 -14