Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
visionsskiss hoghus

"Ett område som mår gott av något högt"

Det gamla hamnområdet på Hisingen tål en större skala, tycker GP:s arkitekturkritiker Mark Isitt.

GP:s arkitekturkritiker Mark Isitt har just kommit hem från Manhattan och säger att han är fulladdad med skyskrapor. Planerna på ett 201 meter högt bostadstorn längs Lindholmsallén tycker han låter som en strålande idé.

- Det är bara att applådera allt som kan stärka Hisingens identitet. Det här tillsammans med saluhallen i Kville och Gert Wingårdhs byggnad Kuggen känns helt rätt.

Mark Isitt menar att Lindholmenområdet tål höga höjder.

- Stalinallén rakt genom det glesbebyggda området gör inte mycket för att stärka ett vimlande folkliv. Ett högt hus och bostäder skulle ge ett bra underlag för verksamheter, säger han.

Han tycker att det är jättebra med en internationell tävling.

- Göteborgarna ska ha det bästa. För fem år sedan hade det varit ett lokalt kontor som ritat det här tornet. Det är bra att öppna för internationella arkitekter och det har gjorts nu både när det gäller bron och Heden. Det är superbra.

Om du skulle plocka ut ett riktigt bra höghus, vilket skulle det blir?

- Turning Torso är ett bra hus. Det är intressant att tänka tillbaka på hur debatten gick när det skulle byggas. Det var ett enormt motstånd från malmöborna. Nu har det svängt helt och de flesta uppfattar Turning Torso som det ikoniska landmärke det är.

Eftersom han Mark Isitt precis har varit i New York, skyskrapestaden framför alla, nämner han också ett hus med aluminiumfasad ritat av arkitekten Frank Gehrys.

- Så visuellt, så starkt.

Mark Isitt vill se ett liknande förhållningssätt för Karlavagnstornet på Lindholmen.

Bild - 1
Mest läst