Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ett nej, är ett nej, är ett ja?

Krönika 14/1: Han hade inte förstått att hon inte ville bli slagen och våldtagen, skriver GP:s Malin Lernfelt.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Var vi inte överens om att ett nej är ett nej? Att kvinnor har rätt att inte vilja ha sex även om de har kort kjol, djup urringning och stringtrosor? Att även den tjej som är berusad och följer med en kille hem från krogen har rätt att säga stopp när helst hon vill? Likadant gäller naturligtvis för killar. Ett nej är ett nej är ett nej. Oavsett om man haft sex med samma person tidigare eller hånglat vilt för en minut sedan. När NEJET kommer innebär det stopp för allt vidare utbyte av kroppsvätskor och beröring. Jag trodde att alla visste det.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men tydligen inte. Och det är inte bara enskilda dårar som missat denna viktiga överenskommelse utan även landets domstolar. Häromdagen kom en dom i Lunds tingsrätt som friade en 27-årig man som anklagats för våldtäkt. Till sitt försvar anförde mannen att han inte förstått att kvinnan (som han nyss träffat) inte ville ha sex med honom när hon skrek och sade nej. Mannen trodde nämligen att de hade dominanssex och att kvinnans upprepade protester var en del i ett ”spel”. Tingsrätten tror på honom. Ger honom tolkningsföreträde. Varför blir man inte förvånad?

Oavsett vad en del försöker hävda är det fortfarande ”a mans world”. Efter alla år och alla domar då en eller flera män friats efter att gett sig på berusade, rädda och utsatta kvinnor eftersom kvinnorna inte sagt NEJ tillräckligt tydligt, kommer nu denna dom som visar att det inte spelar någon roll hur en kvinna agerar i en våldtäktssituation om den inbegriper en person som hon har någon typ av relation till. Kvinnan har ingen chans i alla fall. För det räcker alltså inte att säga NEJ upprepade gånger och påtala att man inte vill, att det gör ont. Tror mannen att motståndet bara är på skoj och att kvinnan egentligen vill bli fasthållen, slagen, få munnen förhållen så hon knappt kan andas och tvingad till sex av en person hon just har träffat, då är det så.

När jag tänker på att det är i ett samhälle med ett sådant rättssystem som min dotter just nu växer upp, vill jag kräkas.

I Expressen (11/1) skriver den tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem: ”´Det är dags att återföra alla människor – inklusive dem som tjänstgör i domstolarna – till en respekt för att ett nej är ett nej i vilken situation det än uttalas.” Alhem menar också att åklagaren måste överklaga domen till hovrätten, efter som det är helt orimligt att någon blir ansvarsbefriad genom att hänvisa till att han uppfattat ett tyst medgivande.

Alhem kan inte ha mer rätt. Och frias mannen högre upp i rättssystemet är det en katastrof. Då slås det fast att ett nej inte alls är ett nej, så länge gärningsmannen i sitt huvud hör ett JA. Vidrigt nog.