Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Linnea Hellström 10 år, ger boxern Clint Eastwood en välförtjänt kram. Clint Eastwood blev BIR, Bäst I Rasen

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ett himmelrike för hundälskaren

Stora, dreglande och långhåriga. Små med diamanthalsband. Trubbiga nosar och yviga svansar. På torsdagen startade årets My Dog-mässa. Bland de största nyheterna fanns en av världens minsta hundar.
Det regnade ute när My Dog invigdes på Svenska mässan i går. Och lukten inne i mässhallarna gick inte att ta miste på. Blöt hund. Blandat med hårspray, hundgodis och nervositet.
40 000 hundälskare och över 9 000 hundar väntas besöka mässan fram till på söndag, siffror som gör My Dog till en av Europas största hundutställningar. 200 raser tävlar om domarnas gillande och publikens hjärta i utställningsringarna.

Bosse är en av dem. Han är en 16 månader gammal Engelsk bulldog, men redan veteran i utställningssammanhang. Nu lufsar han glatt runt i utställningsringen och viftar med sin lilla svansstump åt domaren när han blir klämd och mätt och bedömd.
Bosse lämnar ringen med ett förstapris i unghundsklassen och ett certifikat som ger honom rätten att tävla vidare. Småpotatis för en stjärna som Bosse.
- Han har blivit både bäst i ras och best in show flera gånger tidigare, säger matte Anki Lundin stolt och visar upp Bosses raka framben och lagom stora rynkor över nosen.

På fredagen väntar de internationella tävlingarna. Anki Lundin medger med en blick runt utställningsringen att det finns många konkurrenter.

En som inte får vara med att tävla är Precious. Men hon ser nöjd ut ändå där hon ligger på en guldfärgad kudde i en sirlig rokokosoffa på mässans rastorg. Hennes rosa halsband är prytt med tre rader glittriga stenar, och man kan nästan tro att hon vet om hur speciell hon är. Precious är en Prazsky Krysarik, eller tjeckisk råtthund, en av världens minsta hundraser. Rasen är helt ny i Sverige, men än så länge är den inte erkänd av Svenska kennelklubben. De hundar som finns här har importerats från Tjeckien. Paulina Brealt, som startat en kennel för att börja föda upp dem i Sverige, tror att den nya rasen kan bli en succé.
- Jag skulle kunna sälja tio hundar om dagen om jag hade några. De är väldigt efterfrågade, särskilt bland unga tjejer.

Att Paris Hilton är den som gjort miniatyrhundarna så populära är inget Paulina Brealt förnekar, men bilden av att små hundar bara är modeacessoarer håller hon inte med om.
- Att skaffa en Prazsky Krysarik är som att köpa en liten vinthund. De springer mycket och är aktiva hundar. Men man måste ha hunden i en väska när man går på stan, annars blir den trampad på.

Den som inte har en egen hund att ställa ut har ändå mycket att se: Agilitytävlingar, freestyleshower och jaktuppvisningar. Du som funderar på att skaffa hund kan få många tips och råd. Dessutom finns till salu alla former av mer eller mindre nödvändig utrustning för människans bästa vän.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.