Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Patienterna behöver en hälso- och sjukvård med förmåga att leva upp till de garantier som redan finns, skriver Grönblå samverkan.

Ett första steg mot bättre vård och folkhälsa

Vi har hittat en bra balans mellan partierna för folkhälsoarbetet och har tidigare utgått från att både S och V ville fortsätta detta samarbete, men retoriken från S och V ger nu andra signaler, skriver Grönblå samverkan i Västra Götalandregionen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hälsoklyftorna, 14/1 och 15/1

I var sin debattartikel i GP riktar S och V hård kritik mot de fem partierna inom Grönblå samverkan i Västra Götalandsregionen. En kritik som förvånar. Dels då det finns en blocköverskridande överenskommelse för hur vi ska utveckla folkhälsan och arbeta för en mer jämlik vård i alla delar av regionen. Dels för att vi tillskrivs en politisk agenda helt tagen ur luften.

Att oroa sig över skillnader i ohälsa är inte ideologiskt betingat. Vi delar oron, men det finns inget motsatsförhållande mellan att garantera valfrihet, mångfald och ett framgångsrikt arbete för en jämlik hälsa.

Ger nu andra signaler

I den ideologiska diskussionen om samhällets kontra individens ansvar, har vi tillsammans mellan partierna hittat en bra balans för folkhälsoarbetet i Västra Götalandsregionen. Vi har tidigare utgått från att både S och V ville fortsätta detta samarbete, men retoriken från S och V ger nu andra signaler.

Regionen har tidigare saknat politisk kraft för att ge hälso- och sjukvården rätt förutsättningar. Till skillnad från S anser vi inte att regionens invånare behöver nya garantier. Däremot behöver patienterna en hälso- och sjukvård med förmåga att leva upp till de garantier som redan finns. Men då krävs omedelbara insatser.

Ett första steg från vårdköer och stress

Vi inom Grönblå samverkan tar nu ett första steg för att ersätta de senaste årens kortsiktiga besparingar, som resulterat i långa vårdköer och en stark press på personalen, till fördel för ett långsiktigt arbete fokuserat på kvalitetsutveckling. Vi tillför 750 miljoner kronor till hälso- och sjukvården och skapar därmed förutsättningar för en stärkt tillgänglighet och ökad jämlikhet inom regionens alla delar. Det ger möjlighet att blicka framåt för att utveckla den akuta såväl som den nära vården. Vi skapar dessutom utrymme för att minska väntetiderna på akutmottagningarna, för att stärka ambulansverksamheten och för en särskild satsning på psykiatrin.

Regionens nystart kräver ekonomisk styrka. Skattehöjningen på 35 öre, vilken även S ställt sig bakom, möjliggör framtidstro och arbetsro och en hållbar utveckling i hela Västra Götaland.

Skattehöjningen är inte ett mål i sig själv. Genom att stärka resurserna, men utan att lägga på ytterligare krav och garantier, vill vi ge sjukvården realistiska ekonomiska förutsättningar för att kunna klara ut sitt uppdrag gentemot våra invånare.

Johnny Magnusson (M)

Birgitta Losman (MP)

Jonas Andersson (FP)

Kristina Jonäng (C)

Monica Selin (KD)

samtliga regionråd inom Grönblå samverkan i Västra Götalandsregionen

Mest läst