Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Etiskt bankkontosparande har en stor potential att bli en sund kraft i samhället. Men för det behövs mer kunskaper och insikter hos spararna om att sparpengar på vanliga bankkonton påverkar och att mitt eget val som konsument eller sparare påverkar produktionsmetoder, livsförhållanden och miljö både lokalt och globalt, skriver debattören.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Etiskt sparande kan bli en stor positiv kraft i samhället

De svenska hushållen har i dag ett sparande genom vanlig bankinlåning på hisnande 1 263 miljarder kronor. Ett mer etiskt sparande på bankkonton har därför en stor potential att bli en sund kraft i samhället, skriver Annika Laurén, vd Ekobanken.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nyligen kritiserade Svenska läkare mot kärnvapen vissa svenska storbanker för att låna ut pengar till kärnvapenindustrin. Det är allvarligt nog men det är bara den yttersta toppen på ett stort och otydligt isberg. Listan över vad många sparare inte vill att deras pengar ska vara med och bidra till kan göras lång.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Att spara på vanligt bankkonto är de svenska hushållens i särklass största privata sparform. Enligt SCB:s senaste sparbarometer har de svenska hushållen i dag ett sparande genom vanlig bankinlåning på hisnande 1 263 miljarder kronor. Men spararna har inga möjligheter att hålla reda på om de egna pengarna egentligen är med och finansierar verksamheter som man själv anser är oetiska eller negativa för miljön.

Anonymt system

I de flesta banker går pengarna på sparkontona in i ett anonymt finansiellt system och det gör att spararna inte kan göra kloka val på samma sätt som de kan göra när de till exempel köper in ekologiska eller rättvisemärkta produkter. Vad det här stora anonyma kapitalet från bankkontona lånas ut och används till påverkar direkt vilken värld vi är med och skapar. Kapitalet finansierar verksamheter, men man ser i dag inte vilka.

Det är märkligt att vi i ett samhälle där vi diskuterar etik och miljö så mycket, inte har en aning om vad vårt största privata sparande används till. Man kan jämföra med sparandet i så kallade etiska i fonder, som redan för ett par år sedan utgjorde cirka tio procent av det totala fondsparandet. Motsvarigheter borde förstås finnas också för det betydligt större bankkontosparandet.

Möjlighet att påverka

Det här är viktigt för hur vår omvärld utvecklas både lokalt och globalt. Det stora sparandet på bankkonton rymmer egentligen en konkret möjlighet för var och en att påverka. Etiskt bankkontosparande har en stor potential att bli en sund kraft i samhället. Men för det behövs mer kunskaper och insikter hos spararna om att sparpengar på egna vanliga bankkonton påverkar och att mitt eget val som konsument eller sparare påverkar produktionsmetoder, livsförhållanden och miljö både lokalt och globalt.

Här bör banksektorn kunna hjälpa till mer genom att erbjuda etiska alternativ för vanligt bankkontosparande. Att det är möjligt vet vi och andra etiskt och socialt inriktade banker runt om i världen. Det är viktigt med transparens i det här sammanhanget. Inom så kallade sustainable banking * redovisas öppet vad sparpengarna används till, ner till varje enskild låntagare. Fullt så transparenta behöver inte alla banker vara. Men om de börjar redovisa vad kontosparpengarna används till på en övergripande nivå vore det ett stort och positivt steg framåt. Att styra utlåningen av kontosparares pengar på ett etiskt sätt är en produktkvalitet som troligen många kunder även hos storbankerna skulle uppskatta och välja om det vore möjligt.

Kan bli en positiv kraft

Jämför med hur utbudet av ekologiska produkter ständigt har ökat från i stort sett noll till att i dag vara en faktor som verkligen påverkar vår omvärld. Det har skett genom ett ökat medvetande och kloka val av konsumenterna, och genom att framsynta företag har erbjudit ekologiska alternativ. Nu är det dags att på samma sätt se till att även en del av det mycket stora sparandet på bankkonton blir en positiv kraft, och att sparpengarna inte bidrar till oetiska verksamheter.

Annika Laurén

vd Ekobanken

*Sustainable banking, se Global Alliance for Banking on Values, www.gabv.org