Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Ernst Billgren.

Ernst Billgren byter namn

Konstnären Ernst Billgren byter namn till Wilhelm von Kröckert.

Varför byter du namn?

– Jag vet inte om det direkt är ett namnbyte. Wilhelm von Kröckert var namnet jag hade under de första fem åren av mitt liv. Man kan säga att jag återtar det. Och anledningen är att Ernst Billgren har blivit ett så starkt varumärke. Inom alla områden blir det till slut så att folk går efter varumärket, till exempel när man handlar väskor och gymnastikskor. Det är sällan kvaliteten man är ute efter, utan man kollar på märket. Jag vill undersöka vad som händer om jag tar bort mitt.

Men om alla vet att du är Ernst Billgren, förlorar det inte sin poäng?

– Nja, det är framför allt en kommunikation till mig själv, så att jag ska kunna jobba utan förväntningar på hur en Ernst Billgren-tavla ska se ut. Vad andra tänker spelar inte så stor roll för mig.

Hur ska du signera tavlorna?

– Det är en bra fråga. Jag har faktiskt inte tänkt på det. Vi får se när utställningen är om ett par veckor. Ett EB längst ner kan det ju definitivt inte bli. Antagligen signerar jag dem inte alls.

Hur målar Wilhelm von Kröckert i jämförelse med Ernst Billgren?

– Inget motiv som är typiskt Ernst Billgren finns med på de 25 nya tavlorna i utställningen, alltså inga rävar eller änder. I stället är det många människor och städer. Åtminstone sist jag tittade.

Är det här ett led i marknadsföringen av en ny chokladkaka vid namn von Kröckert?

– Ha ha, i sådana fall hade jag önskat att den vore av mörk choklad och med många nötter! Nej, det är det inte. Jag behöver ingen marknadsföring och jag gör aldrig någonting i reklamsyfte.

Lovar du?

– Ja.

Mest läst