Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Ernst Billgren 9/10

Konstnären Ernst Billgren har skrivit en bok om Lindholmen, minns kompisen Sten-Åke Cederhök och ser fram emot årets enda lediga helg.

Vad ska du göra i helgen?

– Jag har precis släppt två böcker så jag tänkte faktiskt vara ledig. Kanske städa lite, fika och ta det lugnt så jag orkar köra i ett år till sedan.

Du har inte så många lediga helger?

– Nej det är inte varje år jag har någon alls. Det blir så när man inte har något jobb. Ibland kan jag titta avundsjukt på dem som har semester och sånt, de som har lite struktur i sin tillvaro.

Har du något smultronställe i Göteborg med omnejd?

– Jag har ju precis släppt en bok om Lindholmen, eller rättare sagt om den 7 september 1982. Det var då jag anlände till Lindholmen och framtiden började.

Vad gillar du med Lindholmen då?

– Alltså, det var ju väldigt annorlunda på 80-talet än vad det är nu. Men det finns fortfarande ställen på Hisingen som ser ut som de gjorde förr i världen, och det gillar jag. Folk borde sätta på sig sina tropikhjälmar och ta sig dit ibland.

Vart går du om du ska ta en drink i Göteborg?

– Då blir det ofta nåt av hotellen upp på Avenyn. Det är skönt att ta en drink på samma ställe som man ska sova.

Har du någon favoritgöteborgare?

– Jag hängde en del med Cederhök (Sten-Åke) i början av 80-talet, och talar vi om Göteborgare så är väl han själva medelpunkten för det begreppet. Och han var likadan privat, en väldigt varm människa. Göteborgs Thor Modéen på något vis.

Om du hade makten i Göteborg en dag, vad skulle du göra då?

– Jag skulle nog ta bort hälften av bilarna. De skymmer så mycket och det är synd för det är en ganska snygg stad egentligen. Nu håller de ju på att gräva ner trafiken under marken vid vattnet och där är de helt rätt ute. Jag skulle nog köra igång en tunnelbana. Jag vet att det är för mycket lera i marken, men det går väl också att fixa om man nu har makten.

På gp.se diskuteras just nu vilket som är Göteborgs fulaste plats. Har du någon kandidat?

– Det finns en fulsnygg plats längst upp vid Rosenlundsgatan, något slags värmeverk där den stora skorstenen är. Det är egentligen inte så fult, men malplacerat. Det ligger på fel ställe helt enkelt.

Du nämnde att du kom till Göteborg 1982 - då du började läsa på konsthögskolan Valand. Hur var den tiden?

– Det var strålande att vara i Göteborg på den tiden för det hände ingenting. Det var stendött - och det skapade en väldig initiativförmåga hos oss, så vi startade gallerier och klubbar och allt möjligt. I Stockholm fanns ju redan allt sånt.

Varför har du lyckats som konstnär?

– Det beror på vad du menar med att jag har lyckats?

Jag menar att du kan leva på din konst och att det du gör uppmärksammas.

– Jag kan leva på min konst eftersom det finns folk med pengar som vill köpa mina grejer.

Och varför vill de det?

– Det har nog lite med varumärke att göra, folk har en föreställning om vad mina grejer står för. Sedan har jag alltid jobbat utåtriktat, jag har aldrig intresserat mig för självkritik. Istället för att vänta tills jag har gjort något bra så har jag alltid sagt att "så här blev det nu". Annars kan man få vänta länge.

Du spelar mycket tennis, hur skulle du beskriva din spelstil?

– Som allt annat jag gör: Väldigt planerad. Om jag spelar mot någon som är lika bra som jag så vinner jag. Jag tänker alltid på vad den andre är dålig på och kan slå bollen där han inte vill ha den. Jag har legat nere i Växjö och spelat mot Vinciguerra och Larsson och grabbarna, och jag har i alla fall tagit några game mot dem.

Inte illa. Vad händer efter din lugna helg då?

– Då åker jag till Finland, jag ska göra om hela deras konsthistoria. De har röstat fram de tio bästa finska konstverken och jag ska göra tio nya, förbättrade versioner av dem.

Född: 18 november 1957 i Stockholm

Yrke: Konstnär och författare, bland annat.

Familj: Hustru Helene, barnen Sigge och Elsa

Bakgrund: Studerade på Valands konsthögskola och har sedan ägnat sig åt måleri, skulptur, scenografi, skönlitteratur, film, musik och möbeldesign. Räknas i dag som en av Sveriges mest betydande konstnärer.

Aktuell: Har just släppt sin nya bok "Prinsen från Lindholmen" om studenttiden i Göteborg. I somras kom hans bok "Vad är konst?" ut som pocket. På Lars Bohmans galleri pågår utställningen "Vår Tanks på 80-talet" med ett urval av Billgrens verk från 80-talet.

Mest läst