Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Erlend Loe | Fvonk

Katastrofen på Utøya inträffade under tiden som Erlend Loe skrev romanen Fvonk. Det verkar ha lagt hämsko på författarens kreativa flöde, skriver Cecilia Nelson.

Roman

Roman

Erlend Loe

Fvonk

Översättning: Lotta Eklund

Alfabeta

Återigen har Erlend Loe skrivit en roman om män som vantrivs i kulturen och som regredierar ut ur en klaustrofobisk mansroll. Fvonk heter boken liksom en av huvudgestalterna, en man som fått sitt liv kullvräkt efter att ha varit ansvarig för en friluftsorganisation där man fuskat med medlemsantalet. Hans isolering bryts när han hyr ut ett rum till en man med lösskägg. Hyresgästen visar sig heta Jens och är Norges statsminister.

Precis som Fvonk upplever Jens en livskris. Han är trött på sitt högpresterande, påpassade jag, på att aldrig få vara ensam eller göra oansvariga saker som att svära eller gränshandla. Och frånsäga sig ledarskapet kan han inte heller, för som han säger, ”Sauron har tagit sin boning i mig”. Efter den obegripliga händelsen som chockade hela världen har han blivit rädd och känner att han inte älskar folket lika mycket som tidigare. Den frigörande bultbrädan i Naiv. Super. (1996) har här sin motsvarighet i ett gäng träklotsar som ger Jens möjlighet att inte bara bygga upp utan också riva ner.

Fvonk är en tragikomisk historia om två människors sammanbrott mot bakgrund av en socialdemokratisk välfärdsstat som går på ideologisk tomgång. En återkomst till det ansvarslösa, lekfulla ger statsministern nya krafter, men befrielsen från kulturens spärrar framställs långtifrån enbart som konstruktiv. Loe visar hur snubblande nära den totalitära urspårningen den utopistiska frihetsdrömmen befinner sig när Jens blir spyfärdig av allt samarbete och kastar avundsjuka blickar mot Berlusconi.

Det finns någonting trevande och ambivalent i den här romanen. Någonting halvsmält. Katastrofen på Utøya inträffade sent under skrivprocessen, bara ett par månader före utgivningen i hemlandet. Dådet verkar ha lagt hämsko på författarens vanligtvis så hänsynslösa kreativa flöde och sänkt temperaturen i den politiska satiren. Det är beklagligt, om än begripligt.

Bild - 2
Mest läst