Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Erlandsson efterlyser långsiktigt hållbart fiske

Jordbruksminister Eskil Erlandsson kommer under fredagen att presentera vägar för att få ett långsiktigt hållbart svenskt fiske samtidigt som han vill utveckla det småskaliga fisket.

Erlandsson talar på fredagen på Sveriges Fiskares Riksförbunds kongress i Göteborg och säger redan nu att han är beredd att stödja en utveckling som förbättrar lönsamheten för det småskaliga kustfisket och inlandsfisket. Samtidigt behövs ett samarbete inom EU för att behålla hållbara bestånd och inte förbrukas havsens resurser enligt jordbruksministern.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Här skall nämnas att insjöfisket i Sverige har utvecklats positivt på senare år och man rapporterar både om hållbara bestånd bland annat av abborre och gös och ett hyggligt lönsamt fiske i de stora sjöarna alltså Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren.

Ett huvudämne på kongressen blir också krav att modernisera fiskelagstiftningen så att näringen får moderna villkor. Företagsformerna är en viktig fråga liksom möjligheterna att överlåta rättigheter och tillstånd.

Målet är att näringen skall strukturrationaliseras så att vi inte behöver inblandning av offentliga medel, säger Henrik Svenberg ordförande för Sveriges Fiskares Riksförbund. På sikt tror vi också att detta borde kunna innebära att man får ett system med individuella kvoter.

Mest läst