Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
almqvist

Erik Almqvist lämnar riksdagen

Erik Almqvist, Sverigedemokraternas (SD) förre ekonomisk-politiske talesperson som avgick från sin post i november, lämnar också riksdagen.

I ett pressmeddelande skriver Almqvist att det varit "ett oerhört svårt och tungt beslut för mig".

Han avsäger sig också sitt medlemskap i partiet.

När Almqvist nu går står Anna Hagwall från Rättvik, som petades som andre vice ordförande 2009, på tur att ta över riksdagsplatsen. Hon har tidigare sagt sig vara intresserad, men enligt uppgifter i medier så är hon i konflikt med partiledningen - men Hagwall själv har förnekat att hon är ute i kylan.

Almqvist använde rasistiska tillmälen under en bråkig utekväll 2010, vilket fångades på film. Partiledningen har manat honom att tänka över sin riksdagsplats.

30-årige Almqvist klargjorde den 14 november att han lämnar posten som ekonomisk-politisk talesman. Han och SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth, som också var inblandad i fyllebråket, blev även av med sina utskottsplatser.

Sedan dess har frågan om Almqvists riksdagsplats hamnat i limbo. Han gjorde klart att han inte vill sitta kvar i riksdagen som politisk vilde men att han behövde tid att tänka över sin framtid. Partiledningen har manat honom att "allvarligt" tänka över om han ska sitta kvar i riksdagen.

Han har dock deltagit i omröstningar i riksdagen även i december.

Ekeroth tog också så kallad timeout som rättspolitisk talesperson. Men han har sagt att han tänker sitta kvar i riksdagen och jobba för partiet ändå.

Richard Jomshof är SD:s nye rättspolitiske talesman medan Sven-Olof Sällström är ny ekonomisk-politisk talesman efter Erik Almqvist.

Den 14 november i år avslöjade tidningen Expressen de närmare omständigheterna kring en händelse på Kungsgatan i Stockholm tidigt en morgon för två och ett halvt år sedan.
SD-topparna Erik Almqvist, Christian Westling och Kent Ekeroth –den sistnämnde filmade händelsen med sin mobilkamera – hamnade först i en diskussion med komikern Soran Ismail.
Denne kallas flera gånger "babbe" av Almqvist, en variant av tillmälet blatte, och Almqvist säger att "nej, det är inte ditt land, det är mitt land" och "du argumenterar som en liten fitta".
Så dyker en kraftigt berusad man med invandrarbakgrund upp och försöker ta Ekeroths mobilkamera. Han drivs bakåt av de tre och kallas babbe och blatte-lover.
När en ung kvinna kommer då till den berusade mannens undsättning uppmanar Almqvist de andra att "skita i den här lilla horan."
Filmklippen visar även hur Sverigedemokraterna beväpnar sig med metallrör och hur Ekeroth knuffar en ung kvinna in i sidan på en bil.
Efter publiceringen avgår Almqvist avgår ur partistyrelse och lämnar uppdraget som ekonomisk-politisk talesperson. Han sitter dock kvar i riksdagen. Dagen därpå tar Kent Ekeroth så kallad timeout som rättspolitisk talesperson. Även han sitter kvar i riksdagen.
Christian Westling lämnade den 16 november sitt uppdrag som suppleant i styrelsen för SD Stockholms stad. (TT)

Erik Almqvist föddes i Stockholm 1982 och fyllde 30 år i våras.
Han kom in i riksdagen 2010 efter en karriär inom Sverigedemokraterna i Lund. Han var under åren fram till riksdagen förbundsordförande i Sverigedemokratisk ungdom och partiets pressekreterare.
I januari i år blev Almqvist partiets ekonomisk-politiske talesperson och satt även som ledamot i finansutskottet.
Han avgick som talesperson och utskottsledamot den 14 november sedan en film visat att han använt rasistiska och sexistiska uttalanden under en bråkig utekväll i Stockholm 2010.
Den 30 december meddelade partiet att Almqvist lämnar riksdagen och avsäger sig sitt medlemskap i partiet.
Framöver ska han via ett eget bolag jobba som konsult i SD:s medieprojekt. (TT)

Mest läst