Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1291830.jpg KLON
Marit Paulsen.

Envis tant söker stöd

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Rätt tant för jobbet! Så står det på Marit Paulsens nya EU-valaffisch. Hon är Folkpartiets toppnamn och mest kända dragplåster – med djurskydd och livsmedelskontroll som hjärtefrågor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hennes utsikter att få mandat för att driva på ytterligare på dessa områden torde vara goda. Hon uppfattas som trovärdig och jordnära.

Jasenko Selimovic från Göteborg, tredjenamn på listan, profilerar sig helt annorlunda. Han lyfter den stora, men stundtals svårbegripligt nedtonade, frågan om EU som fredsprojekt.

I sin valfilm påminner han om det krig på Balkan som en del hunnit börja glömma. Och han visar att samarbetet är viktigt – för enskilda människor och deras familjer. Att den pågående ryska aggressionen mot Ukraina ger budskapet ökad tyngd är uppenbart.

Nej till rysk gas – behåll kärnkraften, är ett mindre givet budskap på FP-valaffischerna. "Genom att bygga ett integrerat elnät bryter vi beroendet av Ryssland", står det i valprogrammet och FP uttrycker hopp om att Sverige kan bli viktig exportör av el.

Att vi skulle tjäna på EU var ett populärt argument för svenskt medlemskap i EU. I dag räknar partierna inte kronor på samma sätt, tack och lov, men det gör inte ett ja till Europa mindre viktigt.

Mest läst