Ivan lastar sin Renault full, men ”säljer bara till såna han känner”.
Ivan lastar sin Renault full, men ”säljer bara till såna han känner”.

Enorma mängder tysk sprit ger klirr i kassan

ANNONS
|

Där syns även Viktor som för tre år sedan dömdes till åtta månaders fängelse för att ha langat till ungdomar.

Jag skulle vilja ha 8 flak öl, 4 flaskor sprit, 2 flaskor vitt vin... Jag kommer med bil till Burger King där vi brukar ses", skrev då 16-årige Emil i ett sms till Viktor i november 2007.

49-årige Viktors fängelsevistelse innebar bara ett tillfälligt avbrott i den lönsamma verksamheten. I dag fortsätter Viktor och hans 36-åriga exhustru med spritresorna på samma sätt som de gjort i åtminstone tio år.

GP:s granskning inleddes efter ett telefonsamtal från en desperat tonårspappa på Hisingen.

ANNONS

- Vi har ringt polisen och tullen i åratal. Inget händer trots att vi berättar att samma langare kommer hit varenda vecka och hämtar massor av öl och sprit från den här bussen. Varför stoppar dom inte det här?

Under ett par månader har GP nu kartlagt människorna som regelbundet åker med spritbussar till Tyskland för att handla enorma mängder billig alkohol. Vi har sett hur de importerat flera ton alkohol per person – och det är inte för eget bruk.

Gamle Ivan kör en del av lasten direkt till köpare. Oftare bär han och hustrun upp alkoholen till lägenheten i Backa, packat i Ikeakassar för att inte väcka uppmärksamhet.

Vi har sett hur andra hämtar sina beställningar vid bussen, utan att ha gjort sig besväret att själva åka till Tyskland. Genom samma fönster som vi studerat den här handeln spanade också tullen för ett par år sedan. Utan åtgärd.

Till stamkunderna runt bussen hör familjen B med två förtidspensionerade föräldrar i 60-årsåldern och tre vuxna söner, varav en dömts för grovt rån. Varje vecka lastar de över åtminstone ett halvt ton alkohol från bussar till två personbilar.

- Det ryms inte i en bil, säger Dragan, 23, familjens yngste son.

ANNONS

Ett halvdussin renodlade spritbussar går i skytteltrafik mellan Göteborg och gränsbutikerna i norra Tyskland, ibland en, oftast två eller flera gånger i veckan. Upplägget är detsamma: Passagerarna är få. De som följer med är stamkunder. Lastutrymmen fylls till brädden med öl, vin och sprit.

Till skillnad från andra bussbolag, som kör resor mellan Göteborg och Burg eller Heiligenhafen, annonserar inte spritbussarna ut sina resor. Det behövs inte eftersom kundkretsen är fast.

Bussarna med slutstation Göteborg förser inte bara Göteborg och Halland med smuggelsprit. Vi har sett alkohol lastas över till skåp- och personbilar för vidare transport till Vänersborg, Stenungsund och Trollhättan. Eller till Norge. Alkoholsmugglingen genererar stora pengar för langarna och risken att åka fast är liten. Straffen är också relativt lindriga i jämförelse med exempelvis narkotikasmuggling.

Langare GP kartlagt kan tjäna mellan 20 000 och 50 000 skattefritt per månad. Det stämmer med tullens beräkningar som säger att en ensam langare kan tjäna 10 000 kronor på en enda bussresa.

Familjen B tillhör storhandlarna.

Sedan vi förgäves sökt intervjua modern i familjen kontaktas vi av yngste sonen Dragan.

Vi träffas i Gamlestan. Dragan berättar att bussen han brukar åka med kör till Tyskland en eller två gånger i veckan. Resenärerna känner varandra. En del handlar till sig själva. Andra säljer, säger Dragan. Åter andra åker som ombud och får ett par flak öl som tack för besväret.

ANNONS

Han berättar att föräldrarna är förtidspensionärer som har svårt att få ekonomin att gå ihop. Fadern dömdes för ett par år sedan till samhällstjänst för langning. Men nu langar han inte längre, säger Dragan.

Modern vågar inte längre åka med till Tyskland eftersom hon blev uppskriven av tullen när bussen stoppades för ett par år sedan. Så det är han som åker. Ibland följer en av de äldre bröderna med. Och de köper bara för familjens behov, säger dragan. Familjen är stor. 30 personer. Och i deras kultur dricks det mycket. Varje dag. GP:s reportrar skulle nog inte hänga med där, säger han.

Då vi säger att vi har bildbevis som visar vilken mängd alkohol familjen omsätter varje vecka så blir hans svar:

- Ni får väl ta mig som en opålitlig källa då.

Han är inte rädd för att åka fast, säger han. Några gånger har han stoppats av polis med bilen full av alkohol.

- Det enda man får böta för är övervikt.

Det är därför, för att slippa böter för övervikt, familjen oftast delar upp sin last i två bilar när de tömmer bussen.

Dan förnekar envist att familjen säljer vidare, men kan inte förklara hur familjen i så fall har råd att köpa tonvis med alkohol varje månad.

ANNONS

75-årige Ivan däremot erkänner att han langar. Resorna till Tyskland ger honom något att göra. Och han tjänar litet pengar. Hur mycket, säger hans sig aldrig ha räknat på.

Bestämt förnekar han att han säljer till ungdomar.

- Aldrig i livet! Aldrig i livet till ungdomar. Det kan jag svära på. Jag säljer till såna jag känner, men aldrig ungdomar för jag har barnbarn, säger han.

Så sa också langaren Viktor då han åkte fast 2007. Han hade aldrig sålt sprit och allra minst till de tonåringar som vittnade mot honom och som sms:at beställningar till hans mobil. Han hade bara, som gåva, lämnat ut några flak öl till en kompis.

Nu ser vi hans före detta hustru lasta ur bussen en försommardag. Hon blir stående med en rejäl trave ölflak och väntar på att bli upphämtad av Viktor, som uppenbarligen är försenad. Hon röker, tömmer en öl och växlar några ord med en av storlangarna som också uppträder som någon sorts funktionär på bussresan. Förmodligen vill han inte lämna henne ensam kvar med den dyrbara lasten.

Liknande scener ser vi utspelas flera veckor i följd.

När vi slutligen kontaktar exhustrun undrar hon hur vi kommit över hennes hemliga telefonnummer. Och påstår att det var länge sedan hon var i Tyskland.

ANNONS

Länge sedan?

- Ja, ett och ett halvt, två år cirka. Vi hade stora fester till konfirmationen och sen bröllopet. Just nu är det litet lugnare så jag behöver inte handla så mycket, säger hon.

Stora fester, bröllop, födelsedagar, konfirmationer, barndop och studentexamen uppger langarna oftast som skäl för att de köper sådana mängder alkohol. Det är en första försvarslinje och brukar räcka om de stoppas av polis eller tull som inte ser att samma langare tar in liknande mängder alkohol vecka efter vecka.

Men du och jag vet att det inte handlar om det, eller hur?

Hon svarar inte på GP:s fråga. I stället blir hon orolig och bjuder hem oss för att visa att hon inte har något lager hemma.

Dagen efter ringer en upprörd Viktor. Han ska polisanmäla oss för att vi ringt ex-frun, säger han. Och nej, han vill inte berätta om sin verksamhet.

Men de närmaste dagarna ska GP beskriva denna organiserade brottslighet, liksom tullens och polisens handfallenhet inför en kriminalitet som får förtvivlade tonårsföräldrar att vädja om hjälp.

ANNONS