Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/38

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Engelska huset i Vasastaden till salu

  En lägenhet på fem våningar och egen hiss. För den som har dryga 20 miljoner kronor kan drömmen om en unik bostad i Vasastaden bli sann.

  Högt i tak, höga fotlister, stuckaturer och dekorativa valv, så beskriver mäklaren bostadsrätten på Haga Kyrkogata 26.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Det finns inget liknande i Göteborg. Det här är den största bostadsrätten i staden. Att den ligger i ett eget hus med hiss mellan plan gör det extra speciellt, säger Peter Waern hos Bjurfors, som är ansvarig mäklare.

  Huset är 430 kvadratmeter stort och har åtta rum. Förutom de fem våningarna finns även en källare med lokal som går att hyra ut eller använda till egen företagsverksamhet. Och på första våningen finns ett rum med tillhörande dusch och toa som i dag hyrs ut som studentboende.

  Exklusivt hus med exklusiva kunder

  Huset har legat ute på Hemnet i drygt tre veckor och mäklaren har sett ett visst intresse.

  – Vi har haft kunder som visat intresse för bostaden via vårt exklusivregister som omfattar Göteborgsmarknaden men vänder sig också internationellt till bland annat hemvändande utlandssvenskar.

  Utgångspriset är över 20 miljoner kronor, hur ser marknaden ut för den här typen av bostäder i Göteborg?

  – Göteborgsmarknaden är kanske inte riktigt som Stockholmsmarknaden, men vi är nog på väg därhän. Jag sålde under 2012 flertalet bostäder över 10 miljoner kronor och ett par stycken i paritet med det vi begär för Engelska Huset, säger Peter Waern.

  Lyckligt boende

  Säljarna själva är störtförälskade i sitt hus, men allt eftersom barnen vuxit upp och flyttat hemifrån har huset blivit några storlekar för stort.

  – Vi är lyckliga i dag att vi har fått bo i det här huset, det är ett fantastiskt hus. Men vi har gått från fem hemmaboende barn till ett och det här är ett hus man ska leva i och man ska vara en stor familj. Det kräver nästan huset, säger nuvarande bostadsrättsinnehavaren Lena Strömberg.

  Lena Strömberg och hennes man köpte bostadsrätten för fem år sedan och har genomfört ett enormt renoveringsarbete.

  – Det är inte en planka som vi inte har rört vid i det här huset. Vi har återskapat allt i det här huset, säger hon.

  I juni 2006 brann det i huset. Mycket blev förstört i branden och vissa delar blev även vattenskadade av släckvatten. Innan familjen köpte huset 2008 hade man påbörjat en renovering, men Lena Strömberg och hennes man bestämde sig för att göra om det, på sitt sätt. De gick varsamt fram och allt fick ta sin tid.

  – Man hade bland annat målat stuckaturen med plastfärg, så att den inte syntes och vi fick ta bort färgen och börja om.

  – När man gör en renovering av den här karaktären krävs det ett intresse, hastigheten ska inte vara avgörande.

  Renoveringen pågick i åtta - nio månader och under tiden bodde familjen inte i huset. Där fanns inte ens några badrum.

  I dag finns ett badrum eller en toalett på varje våning.

  Huset mitt inne i stan har blivit familjens oas. Trots att det ligger centralt tycker Lena att det är ett lugnt boende. Två balkonger och en avskild uteplats på kökstaket har blivit ett andrum.

  – Vi har ätit många middagar där.

  Ringer i mobil mellan våningarna

  Att bo på fem våningar är väldigt speciellt förklarar Lena Strömberg.

  – Vi ringer i mobilen till varandra. Högst upp i huset är två sovvåningar och köket är på första våningen. När vi skulle äta middag ringde vi till barnen högst upp och sa "ta med dig alla på vägen ner".

  I huset finns en hiss, men även ett vackert utformat trapphus med mellan 100 och 120 trappsteg.

  – Man får väldigt bra rumpa när man går där, säger Lena Strömberg.

  Huset som inte skulle ha funnits

  Haga Kyrkogata 26 byggdes 1903, men historien går längre tillbaka än så. År 1866 gjordes en stor utbyggnadsplan för Göteborg av Parismodell. Göteborgs framgångar som industri och handelsstad skulle manifesteras i paradgator som Avenyn och Vasagatan.

  Enligt samma plan skulle området vid Haga Kyrkogata bebyggas med villor, men vid sekelskiftet ökade trycket på området och man började i stället bygga stora hyreshus, ofta enligt tysk modell.

  För att anpassa stadsplanen till det exklusiva villaområdet var man fortfarande tvungen att bygga husen mot parken fristående. Enligt stadsplanen skulle det därför vara ett mellanrum mellan det som i dag är nummer 24 och nummer 28. Men byggmästare Vilén, som byggde nummer 28, fick tillstånd att fylla det med en bostad.

  – Han blev så förtjust i området att han ville bygga sig ett eget hus, vad jag har hört var han den första som bodde i det här huset, säger Lena Strömberg.

  Det blev ett speciellt hus med speciella interiörer och ritades av arkitekt Hjalmar Cornilsen. Haga Kyrkogata 26 och systerhuset 28, som tillsammans bildar bostadsrättsföreningen Tre Länkar, är ett påkostat hus. Det klättrar upp mot parken med tinnar och torn. Smidda grindar och tegelinläggningar lyfter fram tidens jugendambitioner. Det liknar ett radhus i en engelsk stad, därav smeknamnet "Engelska Huset".

  Dags att gå vidare

  Lena Strömberg och hennes familj har haft fem trivsamma år i sitt Vasastadshus, men de känner att det är dags att gå vidare.

  – När vi är ensamma, jag och min man, känns det för stort.

  –Vi har haft det fantastiskt och mått så oerhört bra i det här huset, så det är lite jobbigt att sälja. Är det så att vi inte får sålt det så bor vi lyckligt kvar. Men är det någon barnfamilj som vill bo här är det fantastiskt bra!


  För dig som läser i mobilen
  Bilder finns att se på webbsidan gp.se.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.