Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Engelska flottan var mer välkommen förr

Den engelska flottan var betydligt mer välkommen till Göteborg på Lasse Dahlquists tid. Den här gången kommer de inte bara med krigsskepp och glada sailors. De kommer med hela Nato och drar med sig en försvarsdebatt och protestaktioner.
Den militära närvaron i Göteborg börjar märkas nu. I går fastnade många i morgonrusningen över Älvsborgsbron när polisen hade parkerat i en fil.
De stora gråmålade krigsfartygen med kanonmynningar åt alla håll behöver polisens hjälp för att skydda sig mot demonstranter. Någon kan få för sig att hänga ut en fientlig banderoll.
I går lyckades jag under hård bevakning ta mig ombord på det brittiska hangarfartyget HMS Ark Royal i
Skandiahamnen. Det var inte lika imponerande som de amerikanska motsvarigheterna och hade för tillfället endast tre helikoptrar som just hade tagit en sväng till Danmark.

Vi drack kaffe och promenerade upp på den ramp som slutar i intet och där Harrier-flygplanen lämnar fartyget. Löjtnant Tomo Ennis berättade förtjust vad en av piloterna sagt att han tänkte på varje gång han just lämnade rampen: Shit!
Vi träffade många fryntliga officerare som svarade artigt på alla frågor: Nej, vi brukar inte ha kärnvapen ombord under besök och Vi är vana vid protester. De betonade att den nybildade styrkan Nato Response Force, som en del ser som en garant för att trygga västvärldens oljeförsörjning, i stor utsträckning ska syssla med humanitära insatser.

Och de bedyrade att Göteborg var en trevlig stad och att de kände sig välkomna. Men det är inte bara protesterande fredsaktivister som är tveksamma till Natobesöket. Stadens politiske ledare, Göran Johansson, tycker att det hade varit bättre om de inte kommit alls.
Det känns lite obehagligt att ha såna här grejer mitt i stan, sa han i lokalradion i går. Kroppen är orolig med tanke på vad som är runt omkring med Nato och allt det här. Det är inget roligt när vi får frågor som delar folket.

Han muttrade något om dålig information och betonade att det är den svenska staten som är värd. Göteborgs stad ignorerar flottbesöket så gott det går. Invånarna blir dock inblandade vare sig de vill eller inte. I helgen blir stan full av britter i uniform. Ada kommer att sova i papiljotter som vanligt och det blir säkert trevligt.
Men på lördag sätts trevligheten på spel när något mycket mer väsentligt än alla Natobåtar tillsammans drabbar stan. Är det någon mening med det fredsbevarande talet finns bara en sak att rätta sig efter: Rör inte vårt Göteborgsvarv!.
Annars lär aldrig några brittiska flottister sikta Vinga mer.
Mest läst