Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

En värld av polerad marmor, pooler och barer

En egen värld av polerad marmor, pooler och barer. Regal Princess, en av världens absolut största lyxkryssare, var på blixtvisit i Göteborg. - Jag har väldigt roligt, säger kapten John Foster.

Se även en film från Regal Princess här.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bjässen, som firade sin ettårsdag, anlöpte Göteborgs hamn i strålande sol på fredagsmorgonen och kastade loss igen klockan 14. Ombord finns runt 3 600 passagerare och 1 400 besättningspersoner.

Regal Princess har sin hemmahamn i Köpenhamn. Närmast kommer hon från Oslo och ska vidare mot Warnemünde i Tyskland. Kapten John Foster är från Liverpool.

- Det här är höjdpunkten på min karriär. Att vara kapten på ett sådant här stort fartyg är fascinerande, spännande och väldigt roligt, säger han.

Fartyget har flera pooler, stora soldäck och bland annat löparbana, basketplan och gym. Ombord finns även spa, mängder av barer, restauranger och butiker, samt förströelse som kasino och teater – med egen ensemble.

Det är som ett flytande samhälle av skinande marmor, polerade träpaneler, guld och porlande fontäner.

Jill Söderwall, kryssningsansvarig på Göteborgs hamn, förklarar att 53 kryssningsfartyg besöker staden i år, vilket är runt 20 färre än i fjol.

- Det har ökat sedan 2008 men har planat ut lite. Vi funderar på hur vi ska komma vidare, säger hon och fortsätter:

- Samtidigt blir fartygen större och större. Det är mer kostnadseffektivt för rederierna. Det är färre anlöp nu, men ungefär lika många passagerare som tidigare.

Även om passagerarna på Regal Princess bara hade några få timmar att tillbringa i staden ökar antalet kryssningsfartyg som ligger kvar i Göteborgs hamn över natten. Det är en inkomstkälla för staden som ger arbetstillfällen. Passagerarna väntas spendera 70 miljoner kronor i år, enligt Jill Söderwall.

- Vi känner oss också som en sjöfartsstad igen. Allmänheten ser kryssningsfartygen och turisterna syns på stan. Det gör väldigt mycket med bilden av Göteborg, säger hon.

John Fosters tidigare fartyg sträckte sig 290 meter. Regal Princess är hela 330 meter lång. Han skrattar:

- De extra 40 meterna gör att man får tänka sig för när man backar ut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.