Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

En stad – 100 makthavare

Sju GP-journalister fick uppdraget att lista Göteborgs mäktigaste 2013. Hundra personer i fem olika ­kategorier. Det här är vår lista.

Med målade naglar riktade Emma Green Tregaro en skarpare strålkastare mot ryska antigaylagar än hundra ­diplomatiska uttalanden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Håkan Hellström får hjärtan över hela landet att slå några extraslag för ­Göteborg.

Och när Leif Mannerström säger att riksdagens ledamöter borde få samma mat som serveras på våra äldre­boenden får biffarna i riksdagshusets kantin plötsligt en bismak av dåligt samvete.

Makt kan vara väldigt många saker. Utövas på många olika sätt, av olika personer.

Ett mått på makt är att titta på vem som är chef över flest personer.

Men det finns andra, som är svårare att mäta. Som informell makt och genomslagskraft. Eller inflytande över vad vi gillar att äta, titta på och prata om med våra vänner.

Sju GP-journalister fick uppdraget att lista Göteborgs mäktigaste 2013. Hundra personer i fem olika ­kategorier.

Klicka här för hela listan: 100 personer i fem olika kategorier

FAKTA Så gjorde vi listorna

En grupp journalister på GP, med breda kunskaper om samhället, har ­tagit fram 2013 års maktlistor.

­Kriteriet för att komma med är att man ska vara verksam i Storgöteborg ­eller ha sin bas här och utöva makt och in­flytande i någon form.

Rangordningen har gjorts utifrån en bedömning av: formell och informell makt, makten över opinionen, trendpåverkan samt ­lokalt in­flytande.

Vi gör inte ­anspråk på att listorna är ­vetenskapliga. Ambitionen är att väcka en ­intressant och förhoppningsvis rolig diskussion om vad makt egentligen är.

Därför är ­antalet miljarder, storleken på ­organisationen eller den ­officiella titeln inte det enda som spelar ­någon roll för ­placeringen.

Gruppen: Malin Clausson, Sofia Dahlström, Anders Goliger, Gunilla Grahn-Hinnfors, Eric Hilmersson, Arne Larsson och Eva Parkrud.

Mest läst