Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Miljöpartiets Åsa Romson beskrev i går förändringarna i asylpolitiken som "drakoniska men nödvändiga".

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  En röst från att fälla asylpolitik

  Med bara en rösts marginal ställde Miljöpartiets riksdagsgrupp sig bakom regeringens skärpta asylpolitik. Flera i MP kritiserar det som vice statsminister Åsa Romson kallar tufft men nödvändigt.

  "Jag kan varken stödja eller försvara att vi så kraftigt försämrar svensk migrationspolitik. Jag kan inte. Det går bara inte", skriver riksdagsledamoten Jakop Dalunde (MP) i dag i ett inlägg på sin Facebook-sida.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Själv hade han hellre sett att MP hoppade av regeringen än att behöva gå med på de åtstramningar av migrationspolitiken som partiet enats om med Socialdemokraterna.

  Dagens Industri uppger nu att partiets riksdagsgrupp röstade för uppgörelsen med minsta möjliga marginal. Två omröstningar skall ha hållits och MP:s ledamöter valde att gå på Socialdemokraternas linje först sedan dessa gått med på att undanta barnfamiljer som redan kommit till Sverige från de nya reglerna.

  "Ett felbeslut"

  Enligt Dagens Industri ska en extra ledamot ha kallats in för att avgöra omröstningen. Detta dementeras dock av Jonas Eriksson, MP:s gruppledare i riksdagen.

  -Vi kallade alla ledamöter och på samma sätt. Det här gick till precis som vanligt, säger han till TT -Jag tycker att det var ett felbeslut. Vi skulle behövt lägga allt vårt fokus på att bygga ut Sveriges kapacitet för att ta emot människor, säger Jakop Dalunde till TT.

  Han menar att de nuvarande flyktingströmmarna kan klaras av med bland annat stödinsatser till myndigheter, kommuner, länsstyrelser och civilsamhälle.

  Blandade reaktioner

  Dessutom anser han att eventuella försämringar i kvaliteten på mottagandet kan vara acceptabla för att upprätthålla samma möjligheter att söka asyl som i nuläget.

  Dalunde säger att han öppet motsatte sig beslutet under MP:s gruppmöte på tisdagen, men vill inte kommentera hur många han hade på sin sida.

  -Det är väldigt blandade reaktioner i partiet. Det finns också de, och jag förstår dem, som ser riskerna med vad som hänt om vi hade klivit av, vilken politik som i så fall hade trätt i kraft i stället.

  Även Carl Schlyter (MP), ordförande i EU-nämnden, röstade nej till beslutet.