Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

En politik i utanförskap

Integration är inte ett mål utan en ständigt pågående process.

Vi har politiken som bryter utanförskapet, skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på DN Debatt. Men det är inte utanförskapet utan mångkulturen och ett samhälle i ständig förändring som plågar Åkesson. Sverigedemokraterna har ingen egen politik mot utanförskapet utom på en punkt. Partiet vill åstadkomma integration genom att kraftigt minska invandringen.

Alltså ser Jimmie Åkesson integration som ett mål - ett ögonblick i framtiden då alla som bor i Sverige uppfyller Sverigedemokraternas krav på svenskhet. Men det ögonblicket kommer aldrig. Integration är inte ett mål utan en ständigt pågående process. Vårt land har skapats av hundratals års invandring av människor, religioner, idéer, seder och bruk. Vi skulle inte känna oss hemma i gårdagens Sverige och morgondagens Sverige bestäms av ännu okända möten med människor och kulturer mellan oss och framtiden.

Åkesson stör sig särskilt på invandringen av "analfabeter från Somalia". Han tycks alltså anse att familjeåterförening skall förhindras om föräldrar eller barn inte har lärt sig att läsa och skriva innan de flydde från krig eller medan de levde i flyktingläger. Det är definitivt inte Sverige – varken i dag eller i morgon.

Mest läst