En oslagbar träningsform

ANNONS
|

Det kan se lite lustigt ut när rullskidåkarna rullar fram längs vägarna med skidor och cykelhjälm, men faktum är att skidåkning är en klart effektivare träningsform än löpning. Oavsett om man åker på snö med riktiga skidor eller på barmark med rullskidor.

Det är ingen slump att längdåkarna har extremt höga syreupptagningsvärden i förhållande till andra uthållighetsidrottare. Skidåkning har en suverän träningseffekt eftersom den engagerar alla kroppens stora muskelgrupper, säger Jakob Lindh, idrottsfysiolog vid Göteborgs universitet.

Sambandet är enkelt ju större del av kroppen som jobbar, desto högre syreförbrukning. När man åker skidor jobbar benen, samtidigt som armar, axlar och rygg är mycket mer aktiva än vid löpning och därför blir den totala konditionseffekten avsevärt högre.

ANNONS

När fler muskler arbetar ökar också förbränningen av kalorier. Samtidigt som skidåkningen faktiskt upplevs som mindre slitsam.

Vid arbete på samma pulsnivå är skidåkning oftast behagligare än löpning eftersom fler muskler delar på arbetet. Det upplevs som mindre ansträngande att förbruka en viss mängd energi med skidåkning jämfört med löpning. Under en motionsrunda på 40 minuter klarar vi därför av att förbruka mer energi med samma trötthetskänsla efter träningspasset, säger Jacob Lindh.

Skidåkning är mycket lämpligt för motionärer och äldre eftersom skaderisken är betydligt mindre än i löpning. Undersökningar visar att en genomsnittlig skidåkare är förhindrad att träna på grund av skador en halv dag under en period av tusen träningsdagar. Motsvarande siffra för dem som tränar löpning är 2030 gånger högre. Skillnaden beror på att löpträning utsätter hälsenor, knän och rygg för en vertikal belastning varje gång foten landar i marken.

Till listan över skidåkningens fördelar kan man också lägga att den har en förebyggande effekt när det gäller förslitningsskador på överkroppens muskler, som exempelvis musarm och ryggont.

Rörelserna i skidåkning ger en cirkulationsträning för överkroppens muskler som förebygger problem i rygg, armar och nacke. Detta är särskilt viktigt för alla med stillasittande arbete, säger Jacob Lindh.

ANNONS

I Västsverige betyder bristande snötillgång att man är hänvisad till rullskidor. Å andra sidan kan de användas i stort sett året runt och träningseffekten är alltså i princip densamma som med vanliga skidor.

För nybörjare kan det vara svårt att hålla balansen på rullskidor. Därför bör fokus i början ligga på att vänja sig vid tekniken och att undvika kuperad terräng eftersom farten blir hög i nedförsbackar. Hjälm, knä- och armbågsskydd är att rekommendera den skaderisk som finns är att man tappar balansen och slår i marken.

Stavgång har många liknande fördelar om den utförs rätt, vilket förutsätter att man använder stavarna aktivt och inte bara släpper ner dem i marken. Dessutom gäller det att gångtempot är minst lika högt som när man går raskt utan stavar.

ANNONS