Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

En mobiltelefon ger 86 kilo avfall

För att tillverka en enda mobiltelefon produceras 86 kilo avfall, däribland gruvavfall och slaggprodukter. Avfall Sverige och IVL Svenska Miljöinstitutet har beräknat miljöpåverkan för elva vanliga konsumentprodukter

Det handlar om produkter i huvudsak inom mat, textil och elektronik. Även klimatkostnader för avfallet som uppstår vid produktionen har uppskattats. För en mobiltelefon beräknas den till 140 kronor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Konsumenter har svårt att se den totala påverkan som deras konsumtion har på miljön. De ser bara det avfall som uppkommer när de slänger sina uttjänta produkter. Det gör det svårare att ändra beteenden till mer hållbara, säger Åsa Stenmarck, gruppchef avfallsgruppen på IVL i ett pressmeddelande.

Andra exempel på det så kallade avfallsfotavtrycket (kg avfall/produkt) är 1200 kilo avfall för en bärbar dator, 52 kilo för en borrmaskin. Ett kilo nötkött genererar mer avfall (4 kg) än ett kilo kycklingkött (860 gram). En liter mjölk har ett relativt lågt avtryck (97 gram) men det ökar med cirka 10 procent när mjölkförpackningen (9 gram) inkluderas. Ett par bomullsbyxor beräknas ge 25 kilo, träningskläder 17 kilo och läderskor, 12 kilo.

Avfall Sverige är kommunernas expertorganisation inom avfallshantering.

Mest läst