Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2
Anne-Britt Söderberg miste sin dotter Johanna i Backabranden, boken skildrar hennes kamp för att leva vidare.

En mammas väg tillbaka

Backabranden krävde 63 ungdomars liv. Nu kommer den första dokumentärromanen om händelsen. Den skildrar en mammas väg att överleva sorgen.

Det är författaren och journalisten Eva Wiklund som skrivit boken Jag kommer sen. Den tar sin utgångspunkt i Anne-Britt Söderbergs liv, som drabbades av den svåraste förlusten en förälder kan råka ut för – att förlora sitt barn. Boken skildrar också historien kring branden.

Underlaget är två års research som omfattar intervjuer med bland andra överlevande ungdomar, poliser, brandmän, kommunalråd och stödpersonal. Andra källor är polisens förundersökning, protokoll från rättegången mot gärningsmännen och rapporten från Statens Haverikommission.

– Det har varit mycket material att bearbeta som skulle räcka till flera böcker, säger Eva Wiklund.

Idén fick hon för drygt två år sedan när Anne-Britt Söderberg var i Karlstad för att föreläsa om förlåtelse i det mödosamma arbetet att gå vidare i livet efter en stor sorg. Vid det tillfället var hennes uppdrag att skriva en artikel. Det gjorde hon också.

– Fast jag tyckte också att det fanns mycket mer att berätta, en historia helt enkelt.

Till sin förvåning upptäckte hon att det tidigare inte getts ut någon bok av det här slaget om diskoteksbranden.

– Förmodligen har det varit för känsligt. Det krävs nog att det gått en tid innan man kan skriva en bok om en sådan här händelse.

Anne-Britt Söderberg tyckte att uppslaget var bra och redovisade öppenhjärtigt sitt liv före, under och efter branden med en knivskarp förmåga att komma ihåg detaljer. Bland annat kunde hon beskriva vilken färg 16-åriga Johanna haft på sina strumpor när hon stack iväg till diskot. Hon tvekade heller aldrig om berätta om sina tårar, smärtor, förtvivlan, saknad, glädje och framtidstro:

– Visst kände jag mig helt slut efter intervjuerna. Men för att kunna bearbeta sorg och gå vidare måste man ta sig över broar som är jobbiga. På andra sidan gör det inte lika ont.

Ett fasansfullt tillfälle var när hon besökte platsen där dotterns liv tog slut. Ett annat var att gå till bårhuset och identifiera sitt barn. Hennes insikt och erfarenheter i sorgearbetet handlar mycket om att våga göra det som känns smärtsamt.

Vad är syftet med boken?

– Jag är nyfiken på människor och intresserad av hur de löser problem. Min förhoppning är att människor som inte var närvarande vid branden kommer närmare händelsen och även får en helhetsbild av katastrofen. Berättelsen kan locka till tårar och leenden, men tanken är att den också kan vara en källa att hämta mod och kraft ur, förklarar Eva Wiklund .

Anne-Britt Söderberg har läst manuskriptet och är spänd på omvärldens reaktioner. Författaren får mycket beröm för att ha beskrivit allt på ett ärligt sätt:

– Jag är helt övertygad om att Johanna hade älskat att läsa boken. Den handlar också om hennes liv.

Något hat mot dem som förorsakade branden har hon aldrig känt.

– Nej, men jag var arg. Nu har jag förlåtit dem, men inte deras handling.

Sedan två år bor och arbetar Anne-Britt Söderberg i Spanien och känner sig nu mer hel som människa. Bokens titel var självklar.

– Det var Johannas sista ord till en kompis.

Bild - 3
Bild - 4

Diskoteksbranden i Backa i Göteborg inträffade 30 oktober 1998 i en lokal vid Backa-plan. 63 ungdomar omkom och hundratals skadades. Fyra personer dömdes för branden.

Boken Jag kommer sen släpps den 2 september av det värmländska förlaget Norlén och Slottner.

Författaren Eva Wiklund har också skrivit Det finns ingen gräns som handlar om handikappsimmaren Anders Olsson.

Mest läst