Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

En klassisk jul i Dalarna

Midsommarstängerna står kvar. Men vi åkte till Dalarna för att få en försmak av julen. I Tällberg finns åtta hotell på gångavstånd. Åkerblads är det äldsta. Där bjuder 21:a generationen av familjen på julbord med varsam förnyelse av älskade klassiker.

– I vanliga fall ser du hela Siljan härifrån, säger fotografen.

Jahapp. Dimman ligger lika tät som någonsin över Landvetter, som fått utstå mycken spott och spe för sin, tänker jag.

Dimman behagar inte lyfta på hela dan, så jag får nöja mig med att se några vackra stenar i strandkanten och kan bara ana hur vackra ängarna kan vara utanför de faluröda husen.

Tällberg ligger mitt emellan Rättvik och Leksand. På en sluttning mot Siljan, ”med milsvidd utsikt över sjön” som det står i turistbroschyrerna, men det kan vi inte verifiera efter dagen som vi tillbringar på Åkerblads.

– Vi brukar säga att eftersom vi inte har någon utsikt att bjuda på så måste vi lägga vårt krut på maten och hålla riktigt hög kvalité på den. Vi lagar allt från grunden och sedan en tid tillbaka har vi förre landslagscoachen Gert Klötzke som mentor. Han kommer hit regelbundet och har genomgångar med oss. Det är jättekul, säger Anders Carlsson, som jobbat på Åkerblads i många år och nu är köksmästare.

Han är bosatt i Tällberg och är en av de 214 bofasta. På somrarna ökar det till tusentals, när man räknar in sommarboende och besökare. De åtta hotellen har tillsammans mer än 1 000 bäddar.

Enbart Tällberg Forum samlar varje sommar runt 500 av världens ledare, forskare och kulturpersonligheter, som diskuterar hur vi ska kunna leva tillsammans och hur jordens resurser ska räcka till alla. ”How on earth can we live together?” Kofi Annan har bland andra varit här.

Åkerblads hotell och gästgiveri är Tällbergs äldsta gård och heter egentligen Gatugården. Namnet kommer helt enkelt av att den ligger vid gatan.

– Gården härstammar från 1400-talet, berättar Christina Åkerblad, som kom till hotellet som lillvärdinna och gifte sig med 19:e generationens Arne. Hon har forskat i gårdens historia och skrivit en bok om forna tider. Hon vet allt om gårdens förvandling till dagens hotell. Hur höskullen förvandlats till storstuga, rotfruktskällaren till vinkällare, undantagsstugan till pub, i vilket rum smedjan låg, och mejeriet, och fårfejset.

Medan mitt te kallnar i koppen berättar hon om storstädningarna förr varje vår och höst. Pensionatet stängde en månad och barnen fick cykla inomhus med sina kamrater innan golven lackades. Om klimpvällingen i november, som hotellen växlar om att stå för. Om ljusstöpningen, som hon fortfarande håller på med. Om ärtbullarna, som hör julen till. Om gäster som var långliggare och alla som återkom.

Än i dag är huset full av gäster som checkar in 23 december och åker hem 27 december.

– Det är trevligt att jobba på jul för det är så mysig stämning, intygar Anders Carlsson och souschefen Johan Hallin, som börjar med julförberedelser redan i oktober. 200 kilo köttfärs trillas till köttbullar som kryddas med kryddpeppar, ingefära och nejlika. 20 kilo lever mals till pastej.

Men överraskande nog är det kokt potatis och ägghalvor som har störst åtgång.

Recept: Anders Carlsson och Johan Hallin

Bild - 2

Leverpastej

Laxpaté

Gravad lax

Mest läst