Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

En käpp i hjulet för Vägvalet

Den dystra sanningen är att ett nej i folkomröstningen om trängselskatt i Göteborg inte kommer att leda någonstans. Det retar uppenbarligen Vägvalet, skriver Anders Högström.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

När argumenten inte räcker ger man sig på personen. Så kan man sammanfatta Theo Papaioannou och Håkan Anderssons (VV) replik i GP 12 juni.

De vet inte om jag är för eller emot trängselskatt.

De vet inte om jag är för eller emot Västlänken.

De vet inte om att jag är stark förespråkare för folkomröstningar.

Men de har jättesvårt att försvara sig mot den dystra sanningen att ett nej i folkomröstningen om trängselskatt i Göteborg inte kommer att leda någonstans – utom en häftig diskussion om politikersvek.Det var det som var min poäng. Svekdebatten har redan startat, tre månader innan valet.

Kan knappast förändra något

Genom att gå igenom de olika aktörernas möjliga ageranden vid ett nej i folkomröstningen kommer sansade bedömare fram till att politikerna knappast kan förändra något. Det var det min debattartikel handlade om. Detta ströks under också tydligt i GP:s artikelserie i samband med att min debattartikel publicerades.

Det är klart att det retar Vägvalet. När man konfronteras med den bistra sanningen blir retoriken alltmer desperat.

Jag är 100 procent för att folkomröstningar genomförs. Som liberal är det en självklarhet att ett folkinitiativ ska bejakas. Men till skillnad mot många andra folkomröstningar i andra kommuner är tyvärr inte den här i Göteborg särskilt väl genomtänkt. Om man hade kunnat svara på frågan om vad vi ska göra med resultatet hade det varit annorlunda.

Jag tror att det blir ett ja, men om det blir ett nej riskerar vi en jobbig svekdebatt som vi kunde ha undvikit med en omröstning i rätt tid och med rätt fråga.

Anders Högström

liberal debattör

Mest läst