Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sy52ec70.jpg
Johan Rheborg.

"En gubbig fyllemiddag”

SVT:s flaggskepp Stjärnorna på slottet misslyckas med att locka kvinnliga deltagare. För sjätte säsongen i rad tar 50 procent fler män plats i programmet. Nu protesterar både tittare och genusvetare.

– Det är den vanligaste frågan jag får från våra tittare: Varför är det tre män och två kvinnor hela tiden? säger projektledaren Ulrika Midunger.

Hittills har Stjärnorna på slottet porträtterat 15 män och 10 kvinnor, alltså 50 procent fler män än kvinnor.

Årets omgång kommer inte att förbättra statistiken. Deltagarlistan med Johan Rabaeus, Johan Rheborg, Christer Lindarw, Maria Lundqvist och Kim Anderzon följer den gamla mallen.

Vanja Hermele, genusvetare och författare, anser att SVT sänker kvaliteten på programmet med den sneda könsfördelningen.

– Programmet håller på att kapsejsa i oändliga manliga utläggningar och gubbiga fyllemiddagar. Förra året var det intressant att se hur Niklas Strömstedt var den som till slut fick säga till de andra männen att lägga av, säger hon.

Enligt Ulrika Midunger har redaktionen gjort sitt bästa för att få till en ändring.

– Jag är ny som projektledare den här säsongen och gick in med ambitionen att det skulle vara tre kvinnor och två män. Men när man sedan ringer runt och frågar är det inte så lätt, säger hon.

Redaktionen har en lång önskelista med både kvinnor och män. Men kvinnorna tackar nej.

– Jag tror att män har lättare att prata om sig själva. Kvinnor svarar oftare ”Varför ska jag sitta där, vad är egentligen så bra med mig?”.

Hon tror också att den första, konfliktfyllda säsongen kan ha skrämt bort en del kvinnor.

– Det är inte alla som vill vara med i ett sådant program. Men jag hoppas att det vänder, de senaste säsongerna har varit snällare och det ska vara ett program som hyllar.

Kan du lova att det blir tre kvinnor nästa säsong?

– Nej, jag kan bara säga att det är en oerhört viktig fråga för SVT.

Vanja Hermele menar att SVT ger upp för lätt.

– Det är ett vanligt och väldigt gammalt argument att kvinnorna inte vill. Och det är smidigt för det lägger skulden på kvinnorna själva. SVT borde kanske fråga sig vad det är för miljö man bjuder in kvinnorna till. Jag skulle också tacka nej.

Radioprogrammet Sommar drogs länge med liknande problem. Bottennoteringen kom 1985, då 27 procent av sommarpratarna var kvinnor. Året efter gick Fredrika Bremerförbundet ut och protesterade mot snedfördelningen.

I dag jobbar redaktionen aktivt med frågan, säger programchefen Bibi Rödöö. Förra året sommarpratade 28 kvinnor och 30 män.

Har du något konkret tips på hur man ska göra?

– Ja, det handlar om förtroende. Vi är eldsjälar och jobbar enormt hårt för alla, men vi jobbar extra mycket för att kvinnor ska känna sig trygga med oss.

Det handlar inte bara om att uppmuntra kvinnorna att ställa upp, utan också att visa att de är i goda händer under hela processen, inklusive feedbacken efteråt.

– Om man nu tar steget och gör något som man är lite rädd för, så är responsen efteråt minst lika viktig. Det är inte bara att flyga, man måste landa väl också.

Mest läst